Eerste boom in Zuid geplant

20 december 2021
Foto van wethouder Mike van der Geld en leerling Asiya die een boom planten bij KC de Vlindertuin

In de laatste schoolweek van 2021 ging de eerste nieuwe boom in Zuid de grond in. Wethouder Mike van der Geld (Energie en Klimaat) en groep 8 leerling Asiya plantten samen een tamme kastanje achter de school, de plek waar dit bijzondere project zo’n 7 maanden geleden startte.

97 nieuwe bomen

In mei vroeg van der Geld via een video aan bewoners waar zij in een nieuwe boom willen. Hij deed die oproep niet alleen, maar samen met leerlingen van KC De Vlindertuin. We ontvingen maar liefst 349 suggesties, verdeeld over 59 unieke locaties. We hebben alle locaties beoordeeld. Op 26 locaties gaan we aan de slag, hier planten we vóór eind maart 97 nieuwe bomen.

Wethouder Van der Geld: “Wat fijn om deze betrokkenheid bij groen, de buurt en KC De Vlindertuin te zien. Bomen brengen groen en sfeer, en houden ook water vast bij hevige regenval en geven schaduw bij hitte. Vanwege klimaatverandering hebben we extra groen in de toekomst hard nodig.”

Er komen verschillende boomsoorten, want meer variantie verkleint de kans op ziektes en plagen. We planten o.a. sierappelbomen, krentenbomen, lijsterbessen en bijenbomen. Deze bomen bloeien op verschillende tijdstippen in het jaar en zorgen zo voor meer kleur in de wijk. Daarnaast zijn ze, zowel in het voorjaar als in de nazomer een belangrijke voedingsbron voor vogels en insecten. Op www.s-hertogenbosch.nl/nieuwebomen vindt u een overzicht van alle plantlocaties en boomsoorten.

Samenwerking met KC De Vlindertuin

Vanwege klimaatverandering is extra groen in de toekomst hard nodig. De wethouder vond het daarom belangrijk ook jongeren bij dit project te betrekken. Samen met een boomspecialist van gemeente ’s-Hertogenbosch bracht hij half november een bezoek aan groep 8 van KC De Vlindertuin. Zij gingen met de leerlingen in gesprek over het belang van bomen en deed een bomen-quiz.

Wethouder Van der Geld: “Mooi om de betrokkenheid van de leerlingen bij dit onderwerp te zien. Een groene omgeving is ook voor hen heel belangrijk”. Asiya won de quiz en mocht daarom de eerste boom mee planten.

Het project is voor de school nog niet afgerond. We hebben de leerlingen uitgedaagd om met ideeën te komen om de nieuwe bomen onder de aandacht te brengen. De ideeën verzamelden ze in een speciale ‘ideeënboom’ in de klas. Binnenkort kiezen we het beste idee, dit voeren we in het voorjaar samen uit.