Carnaval 2022, overleg over wat kan

15 februari 2022
Vlag van Oeteldonk in het stadscentrum

Het kabinet heeft vanavond definitief ruime versoepelingen aangekondigd. Dat is goed nieuws voor iedereen. Ook voor carnaval. Buitenlocaties zijn uitgezonderd van de verplichte test, zo gaf minister Kuipers aan. Daardoor is carnaval buiten vrij toegankelijk. Deze versoepeling is de laatste 24 uur pas duidelijk geworden.

Carnaval begint al over 10 dagen. Dat betekent een heel korte voorbereidingstijd voor horeca, carnavalsverenigingen, gemeente en andere betrokken partijen. Voorbereiding die nodig is om carnaval veilig en met een goede crowd control te kunnen laten verlopen. Waar hier andere jaren weken voor nodig zijn, zijn er nu maar een paar dagen.

Overleg met horeca en carnavalsverenigingen

We hadden al een overleg gepland om met horeca en carnavalsverenigingen te bespreken hoe carnaval er precies uitziet dit jaar. O.a. over de sluitingstijden van de horeca. Deze ruimere versoepeling dan verwacht, en wat dat betekent voor carnaval 2022 bespreken we in dat overleg.

Burgemeester Mikkers: “Het is goed nieuws voor de samenleving dat er versoepelingen zijn. Enorm fijn ook dat carnaval gevierd kan worden. Nu moeten we gaan bespreken wat er deze dagen nog mogelijk is om goed georganiseerd te krijgen.

We kunnen snel schakelen en het enthousiasme is er, maar er zijn ook grenzen aan het mogelijke. We moeten er dus rekening mee houden dat carnaval door de korte voorbereidingstijd, dit jaar nog anders zal zijn dan hoe we het vroeger kenden. Een gevolg van de korte voorbereidingstijd is dat er te weinig ruimte is voor alle carnavalsliefhebbers. De oproep blijft daarom, vier carnaval in je eigen gemeente.”

Vier lokaal feest

Er is dit jaar minder ruimte zal zijn om carnaval te vieren, minder dan andere jaren. Dat heeft te maken met die korte voorbereidingstijd, waardoor niet alles meer mogelijk zal zijn. We vragen daarom nog steeds deze dagen niet naar ’s-Hertogenbosch af te reizen. Vier het feestje lokaal, zo was ook de boodschap tijdens de landelijke persconferentie.

Dank aan alle vrijwilligers

Er was een tijd veel onzekerheid wat en of er iets kan en mag met carnaval. De afgelopen periode heeft o.a. burgemeester Mikkers constructief overleg gehad met het ministerie van J&V. Gevolg van de onzekerheid is dat de Oeteldonksche Club al eerder heeft besloten grote activiteiten in de binnenstad niet door laten gaan. Ook de carnavalsverenigingen in de dorpen en kernen hebben hier last van gehad.

Burgemeester Mikkers: “Ik snap dat carnavalsverenigingen graag eerder hadden willen weten wat wel en niet kan met carnaval. Die duidelijkheid kon niet eerder gegeven worden. Ik dank alle vrijwilligers uit Oeteldonk, Zandhazendurp, ’t Slotgat, Waoterrijk en Kafland voor hun tomeloze betrokkenheid en inzet. Ieder jaar weer. Ik hoop dat alle vrijwilligers volgend jaar weer fris mee aan de slag gaan voor de volgende carnaval.”