Kunst op de vuilniswagen: winnende ontwerpen bekend

17 februari 2022
Winnend ontwerp van Eveline van de Griend

Na de ondergrondse afvalcontainers worden nu ook de vuilniswagens in ’s-Hertogenbosch omgetoverd tot echte kunstwerken. Een oproep aan kunstenaars leverde twintig inzendingen op, waaruit drie winnende kunstwerken gekozen zijn. Het gaat om een schildering van Thei Evertz, het werk van graffiti en tattoo artiest Rik Smiesen een ontwerp van beeldend kunstenaar Eveline van de Griend.

Ondersteuning

Wethouder Mike van der Geld (Cultuurstad van het Zuiden) is enthousiast over resultaat: “Fijn dat in deze lastige periode, we met deze call het mes aan meer kanten kunnen laten snijden. De ontwerpen, daar staat een vergoeding tegenover. De inzendingen maken zichtbaar wat voor geweldige kunstenaars onze Cultuurstad rijk is. En hoe mooi is het dat binnenkort heel ’s-Hertogenbosch de werken kan zien rondrijden!”

De oproep aan kunstenaars is gedaan om hen in deze lastige coronaperiode de kans te bieden hun werk aan de buitenwereld te presenteren. Van de twintig inzendingen hebben tien kunstenaars hun ontwerp uitgewerkt. Zij krijgen daar een vergoeding voor. De kunstenaars die hun werk zelf gaan aanbrengen (beschilderen/bespuiten) op de vuilniswagen krijgen daarvoor ook een vergoeding.

Winnende ontwerpen

De winnende ontwerpen weerspiegelen de diversiteit van het makerslandschap in ’s-Hertogenbosch. Ze laten ook op een originele manier een link zien naar de Cultuurstad van het Zuiden. Zo wordt één kunstwerk geschilderd, één kunstwerk gespoten en een kunstwerk uitgevoerd in een grafische print waarmee de vrachtwagen wordt bestickerd.

Selectie

De selectie is gemaakt samen met twee medewerkers van de Afvalstoffendienst, waaronder chauffeur Richard Borsetti, twee medewerkers van de Afdeling Cultuur van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en door Linda Köke, junior curator van de Willem Twee.

De winnaars op een rij

Thei Evertz is in 2010 afgestudeerd als illustrator aan Academie voor Kunstzinnige Vorming St Joost in ’s-Hertogenbosch en werkt onder de naam Cloverpunch. In haar werk maakt ze vaak gebruik van elementen uit de natuur. In het winnende ontwerp laat ze het contrast zien tussen vuilnis en duurzaamheid. Op de schets ziet je een opengescheurde vuilniszak, waarbij begroeiing weelderig uitpuilt. Tussen deze begroeiing zie je de iconische moerasdraak van ’s-Hertogenbosch als verwijzing naar het vroegere landschap van deze streek. De draak verbeeldt de progressiviteit voor de ontwikkeling in duurzaamheid. Het wekt een gevoel van ‘we zijn niet te stoppen’ op.

Rik Smies, eveneens gevormd aan St Joost, werkt al twaalf jaar als graffiti artiest en (tattoo) kunstenaar. Hij heeft in zijn ontwerp gekozen voor de Binnendieze en de Tramkade omdat dit favoriete plekken zijn voor creatieve mensen. De vogels symboliseren de creatieve vrijheid, de bloemen de schoonheid en de groei van ’s-Hertogenbosch als culturele hoofdstad. Hij heeft een aantal kenmerkende elementen uit ’s-Hertogenbosch toegevoegd zoals de Bossche Vlag, het schild van Orthen (daar komt hij zelf vandaan) en een bovenaanzicht van de Citadel. Het gevoel wat hij met zijn werk wil meegeven is ‘trots op de stad’.

Eveline van de Griend studeerde aan de Kunstacademie in ’s-Hertogenbosch en werkt internationaal als beeldend kunstenaar en kunstschilder. Haar schilderkunst laat o.a. moderne interpretaties van oude Nederlandse meesters zien. Haar winnende ontwerp is een ode aan het Bossche volkslied over Zoete Lieve Gerritje. Visueel verpakt in een klassiek glas in lood raam refererend aan de Sint Jan. De kleuren blauw – wit verwijzen naar onze zoete lieve vrouw/ moeder Maria! Bij het zien van de ZOETE LIEVE GERRITJE vuilniswagen ga je vanzelf neuriën of wellicht uit volle borst meezingen als deze door je buurt rijdt.  Het is bedoeld om in deze donkere tijden een lichtje te laten schijnen op iets wat verenigd zoals het volksliedje over Gerritje.