Alexander Pechtold informateur

18 maart 2022
Foto van Alexander Pechtold

Alexander Pechtold wordt informateur voor de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders in 's-Hertogenbosch.

Dat doet hij op verzoek van D66 lijsttrekker Mike van der Geld. De voorlopige einduitslag van de gemeenteraadsverkiezingen, is dat deze partij de grootste is. Zij neemt nu het initiatief om een nieuwe coalitie voor ‘s-Hertogenbosch te vormen.

Mike van der Geld heeft de benoeming van de informateur vooraf afgestemd met de 16 fractievoorzitters. Na de definitieve verkiezingsuitslag, start de heer Pechtold met de verkennende gesprekken. Hij gaat onderzoeken op welke wijze een meerderheidscollege samengesteld kan worden.

Maandagochtend 21 maart wordt het aantal stemmen per kandidaat en lijst vastgesteld. Dan stelt het centraal stembureau de verkiezingsuitslag vast. Daarna volgt een moment voor alle gekozen lijsttrekkers en wordt het vervolgproces geschetst.

Alexander Pechtold is voormalig politicus voor D66 en bestuurder. Van 2006 tot 2018 was hij namens D66 fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Eerder was hij onder meer minister in het kabinet-Balkenende II en burgemeester van Wageningen.