Beleving voor Oekraïners is hartverwarmend

31 maart 2022
Foto van conciërge Jan die veel spullen verzameld voor de mensen uit Oekraine

Toen hij donderdag 24 maart met zijn inzamelingsactie voor Oekraïense vluchtelingen begon, rekende Jan Schel op een paar dozen met spullen. Maar na publicatie op Facebook staan in amper twee werkdagen drie klaslokalen in de Brede Bossche School Haren-Donk-Reit bijna tot de nok toe vol met kleding, schoenen, fietsen, steps en andere gebruiksvoorwerpen. Het gaat maar door. Bewoners uit de drie buurten vlakbij het opvangcentrum kopen zelfs producten in de supermarkt en brengen die naar Jan Schel en zijn vrijwilligers.

“Ik krijg er bijna tranen van in mijn ogen. Zo hartverwarmend zijn de reacties en het gedrag van de bewoners.” Jan Schel spreekt echt vanuit zijn emotie. “Ongelooflijk hoe de mensen uit de buurten hun hart tonen. Ik vermoedde wel, dat het leeft bij de mensen, maar in deze mate heeft het mij ook uit het veld geslagen. In positieve zin dan. Hier word je warm van.”

Uit een goed hart

Er komt geen einde aan de stroom omwonenden, die van alles naar de BBS brengen. Jan Schel: “Van nieuw gekochte onderbroeken tot goede tweedehandsfietsen. En van goede schoenen tot nieuwe flesjes shampoo en douchegel. De mensen denken aan alles. Het meeste kunnen we goed gebruiken. Er zit ook wel eens oude meuk tussen, maar het komt in alle gevallen uit een goed hart. De onbruikbare spullen recyclen we.” 

Winkel

De opgehaalde spullen zijn inmiddels symbolisch overgedragen aan een vertegenwoordiging van de vluchtelingen. Voor hen is een lokaal ingericht als winkel. Daar mogen ze op maandag en donderdag tussen 10 en 11 uur, uiteraard zonder kosten, komen shoppen. Vanuit de twee opslaglokalen wordt het assortiment steeds aangevuld. Jan roept mensen wel op om voorlopig niks meer te brengen. “We zitten echt tot het plafond vol. Misschien later weer, maar nu even niet.”

Niet in de steek laten

Het is niet de eerste keer dat Schel betrokken is bij ‘vluchtelingenwerk. Hij is conciërge bij de in de BBS gevestigde school en kent dus heel veel mensen in de buurt. Vanuit die hoedanigheid is hij al 15 jaar bezig voor behoeftige mensen in Roemenië. Jan Schel: “Daar zaten ze rond die tijd te springen om schoenen. Dat heb ik toen op Facebook gezet en in no time hadden we heel veel schoenen. Ik ga er ook regelmatig naartoe. Die mensen kussen bijna je voeten. Daar doe ik het niet voor, maar wel om ze te helpen. Deze Oekraïners hebben het ook heel hard nodig. Die mensen kun je niet in de steek laten.”

Schrijver: Frank van Geloven
Foto: Sandra Peerenboom