Cultuur voor elk kind

15 maart 2022
Foto van twee jongens met een spuitbus in de hand en een doek met graffiti

We vinden het belangrijk dat elk kind de kans krijgt om kennis te maken met cultuur. Cultuur helpt hen in het ontdekken van hun talenten en de ontwikkeling daarvan. In onze gemeente hebben we een mooi veld van culturele makers en organisaties. We dagen hen uit om met vernieuwende initiatieven te komen voor kinderen tot 18 jaar. Daarvoor is er de nieuwe subsidieregeling Innovatie Gelijke Kansen & Cultuur. Met deze regeling willen we culturele initiatieven mogelijk maken die kinderen bereiken die nu minder in aanraking komen met cultuur.

De subsidie is onderdeel van de actieagenda Gelijke Kansen ’s-Hertogenbosch. Vanaf 15 maart 2022 kunnen maatschappelijke en culturele organisaties en individuen in onze gemeente er gebruik van maken.

Kennismaken met cultuur

Kennismaken met cultuur betekent voor kinderen dat ze nieuwe ervaringen opdoen. Ze ontwikkelen hun creativiteit en verbeeldingskracht. Ze worden uitgedaagd tot nieuwe inzichten. Niet elk kind kan vanzelfsprekend deelnemen aan culturele activiteiten. Dat komt bijvoorbeeld omdat er thuis geen geld voor is.

Ufuk Kâhya, wethouder Talentontwikkeling: “‘s-Hertogenbosch staat bol van de talenten. Helaas krijgen niet alle kinderen dezelfde kans op het ontdekken en ontwikkelen daarvan. Ieder kind verdient dat wel. Wij willen hun zelfvertrouwen stimuleren, hun horizon verbreden en hen laten opgroeien in een stabiele omgeving. We willen belemmeringen wegnemen en hen positieve ervaringen op laten doen. Met de nieuwe subsidieregeling zetten we een mooie stap als het gaat om een gelijke kans op het beleven en beoefenen van cultuur. ”

Culturele makers en organisaties in de gemeente worden uitgedaagd nieuw, jong publiek duurzaam te bereiken, in samenwerking met maatschappelijke organisaties. Op school, in de wijk en samen met hun gezin. Zodat alle kinderen en hun ouders de kans krijgen nieuwe culturele ervaringen op te doen.

Wethouder Mike van der Geld (Cultuur): “Een vernieuwend en duurzaam cultureel aanbod is voor onze jongste inwoners belangrijk. Ik weet dat we in ’s-Hertogenbosch geweldige partijen hebben die kunnen helpen bij het vergroten van de culturele wereld van kinderen en jongeren. En heb er vertrouwen in dat er mooie en vernieuwende initiatieven gaan ontstaan.”

Alle informatie over de regeling en het doen van een aanvraag is vanaf 15 maart te vinden op de pagina Subsidies.