Nieuw Design&TechLab voor alle talenten in de Kruiskamp

14 maart 2022
Foto van leerling

Midden in het hart van de wijk, op de Brede Bossche School de Kruiskamp, is er een nieuw Design&Techlab. Deze bruisende plek is ontstaan door samenwerking tussen verschillende scholen én het bedrijfsleven. Hier kunnen leerlingen en wijkbewoners hun plastic afval inleveren om er zélf iets nieuws van te maken. Kinderen krijgen hier de kans om nieuwe ervaringen op te doen. Om zo hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

Van afval naar nieuw product

Bij het Design&Techlab wordt zwerfplastic in de wijk verzameld. Dit wordt vermalen en met 3D-printers verwerkt tot nieuwe voorwerpen. Wat kunnen we samen doen aan het probleem van de plastic soep? Kinderen en jongeren zijn met deze vraag aan de slag gegaan. Met design thinking zochten zij een creatief antwoord op deze vraag. Bij het Design&Techlab doen veel partijen enthousiast mee. Het is veel experimenteren, leren en ontdekken dus! Er is veel ruimte voor allerlei talenten en er is voor ieder kind wel iets waar het goed in is.

Alles zelfgemaakt

Alles wat je in het Design&TechLab ziet, is door leerlingen zelf gemaakt. Studenten van Human Technology en Meubeldesign Koning Willem I college verzonnen de bolderkar voor het inzamelen van het plastic in de wijk. Zij ontworpen ook de expositieruimte én een handig klemmetje voor in de vaatwasser om plastic snel schoon te krijgen.

De 3d-printer is in elkaar geknutseld door leerlingen van de basisschool. Hassan, leerling van basisschool: “We hebben dit helemaal zelf in elkaar gezet. Soms hebben we ook fouten gemaakt. Maar daar heb ik wel heel veel van geleerd.”

De plasticshredder is één van de drie machines die in elkaar is gezet door leerlingen van het Baanheerdercollege uit Boxtel. En kinderen van de buitenschoolse opvang schilderen de expositieruimte. Soms met begeleiding van een docent en soms door iemand uit het bedrijfsleven. Zo worden kinderen al op jonge leeftijd enthousiast gemaakt voor techniek en hoe je zelf iets kan doen om je omgeving een beetje beter te maken.

Wethouder Ufuk Kâhya: “Ik ben ongelofelijk trots op het Design&Techlab. Het laat zien hoe veel creativiteit en talent onze jonge inwoners hebben. Het enthousiasme van de leerlingen om met techniek en een maatschappelijk vraagstuk bezig te zijn, is groot. En de inzet van alle betrokken onderwijsinstellingen en bedrijven is lovenswaardig.”

In het Design&Techlab kan niet alleen van plastic afval iets nieuws worden gemaakt. De  kinderen kunnen er ook aan de slag met filmpjes, of zelf iets nieuws ontwerpen met design thinking.
Ook nieuwsgierig naar het Design&Techlab? Wethouder Ufuk Kâhya leidt u graag online rond en stelt de talenten aan u voor : bekijk de video op YouTube.

Het Design&Techlab is een samenwerking van Brede Bossche School de Kruiskamp, de gemeente ’s-Hertogenbosch, Designweek@school, Kindcentrum Westerbreedte, Kindcentrum Kruisboelijn, Basischool Nour en kinderopvang Kanteel, de Bossche Vakschool (opleiding houtbewerking) Baanderherencollege uit Boxtel (vmbo opleiding metaal), KW1C (Human Technology en Meubeldesign) en het bedrijf Inno metaal uit Best.