Eerste vluchtelingen opvang Bruistensingel

24 maart 2022
Oekraïense vlag aan de gevel van het stadhuis

Afgelopen maandag is de eerste tijdelijke opvanglocatie van vluchtelingen uit Oekraïne geopend, in een voormalig kantoorpand aan de Bruistensingel 300. Op deze locatie zijn 200 slaapplekken gerealiseerd en enkele woonkamers. Ook zijn er sanitaire voorzieningen bij het gebouw geplaatst. In de centrale ruimten op de begane grond is er een informatiepunt waar Vluchtelingenwerk en de gemeentemensen direct kunnen helpen. Inmiddels hebben zich 117 mensen gemeld in deze opvanglocatie, waaronder 33 kinderen en jongeren.   

Wethouder Mike van der Geld: “De afgelopen twee weken is door veel mensen hard gewerkt om deze eerste opvanglocatie in orde te krijgen. Want om een goede en veilige opvang te realiseren, is veel aanpassing in het gebouw nodig. En daarnaast willen we de vluchtelingen een goede begeleiding geven om tot rust te komen en nodige zaken te kunnen regelen. De betrokkenheid is enorm. Dat hebben we onder andere gezien deze week met schoonmaakhulp van omwonenden. We mogen er  trots op zijn dat we dit met elkaar weten te realiseren.”

Samen met Vluchtelingenwerk en Rode Kruis

Met zowel Vluchtelingenwerk als het Rode Kruis hebben we afspraken gemaakt. Vluchtelingenwerk heeft een informatiepunt ingericht waar de vluchtelingen zelf en inwoners die iets willen betekenen voor vluchtelingen, terecht kunnen. Ook gaat Vluchtelingenwerk op de opvanglocaties voorlichting geven en spreekuren houden. Het Rode Kruis richt zich op de particuliere opvang. Ze bezoeken de gastgezinnen, geven informatie en bieden een luisterend oor aan zowel de gastgezinnen als de Oekraïners.  

Zorg, sport en onderwijs

We hebben ook andere ‘leefzaken’ geregeld, zoals een huisarts en apotheken.  Leerlingen in het primair onderwijs kunnen zich nu gewoon aanmelden bij een basisschool in de buurt. Leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen zich aanmelden bij de Internationale Schakelklas (ISK). De eerste kinderen gaan al naar school.  Samen met dierenartsen hebben we een oplossing gevonden voor de meegereisde huisdieren. En we staan klaar om vluchtelingen mee te laten doen aan sportactiviteiten.

Langduriger verblijf

Zoals eerder gemeld, zien we de grootschalige opvanglocaties als noodvoorziening. We zetten ons daarom ook in op het realiseren van kleinschalige woonvormen die meer geschikt zijn voor langduriger verblijf. Deze kleinschaligere locaties zijn niet alleen bedoeld om mensen te laten doorstromen vanuit deze grote opvanglocaties, maar ook vanuit de gastgezinnen. We weten dat er ongeveer 100 mensen bij Bossche gastgezinnen verblijven.   

Het aanbod van hulp vanuit de gemeente is hartverwarmend. Betrokken inwoners die de ontwikkelingen rondom de opvang en begeleiding van vluchtelingen uit Oekraïne willen blijven volgen, kunnen zich inschrijven voor de nieuwsbrief hierover. Ook op onze webpagina www.s-hertogenbosch.nl/oekraine is de informatie steeds vollediger en helpt mensen met hun vragen. Het is ook mogelijk om aan te melden voor de nieuwsbrief.