Makkelijker en sneller inwoners met schulden helpen

15 maart 2022
Foto van persoon met papieren op de grond

Schuldproblemen zijn ingewikkeld en het is vaak lastig om er zelf uit te komen. De gemeente ’s-Hertogenbosch wil inwoners met schulden zo snel en zo efficiënt mogelijk helpen. Dat is lastig want er zijn vaak veel schuldeisers. Met iedere partij moet contact worden gezocht en afspraken gemaakt worden. Meestal op papier. Hier gaan vaak al een paar maanden overheen voordat dit geregeld is. Voor een inwoner die al veel stress heeft over zijn/haar schulden, een hele lange tijd. Met de aansluiting van onze gemeente bij het Schuldenknooppunt kunnen we sneller en makkelijker inwoners met schulden helpen.

Een akkoord over een schuld binnen weken in plaats van maanden

Met het Schuldenknooppunt regelen we schulden op één manier en op één plaats. Papieren post is met het Schuldenknooppunt verleden tijd. Er zijn er minder handmatige handelingen nodig, waardoor het regelen van de schuld makkelijker gaat en er minder fouten gemaakt kunnen worden. Wethouder Huib van Olden: “Het duurt vaak lang om een regeling voor alle schulden te bereiken. Té lang. Door het Schuldenknooppunt kan het aantal maanden terug naar een aantal weken. Een snelle oplossing betekent minder stress en meer rust. En we kunnen meer mensen sneller helpen.”

Hoe meer partijen aansluiten, hoe succesvoller de schuldenaanpak

Steeds meer gemeenten sluiten zich aan bij het Schuldenknooppunt. Maar ook energieleveranciers, drinkwaterbedrijven, zorgverzekeraars, incassobureaus en woningbouwcorporaties volgen nu snel. (zie deelnemers op de website van Schuldenknooppunt) Logisch want iedereen heeft hetzelfde doel: zo snel en zo efficiënt mogelijk schulden van onze inwoners regelen.

We roepen andere partijen ook op zich snel aan te sluiten. De meeste winst behalen we als we het samen doen.