Opvang Hervensebaan geopend

31 maart 2022
De Oekraïense vlag aan de gevel van het stadhuis in 's-Hertogenbosch

Inmiddels zijn 137 vluchtelingen uit Oekraïne neergestreken op de Bruistensingel, waarvan 55 onder de achttien. Op de locatie vinden de vluchtelingen er hun rust en een veilige plek om bij te komen. Woensdag 30 maart is de eerste vleugel van de locatie aan de Hervensebaan geopend voor opvang. De afgelopen tijd is er hard gewerkt om deze plek technisch gereed te maken en in te richten. Wanneer de eerste mensen hier opgevangen worden, hangt af van de huisvestingsvraag vanuit de veiligheidsregio. De overige delen van het pand aan de Hervensebaan zijn nog in verbouwing. Naast deze opvang verblijven 200 tot 250 Oekraïense vluchtelingen bij particulieren.

Wethouder Mike van der Geld: “We zijn geraakt door de hulp en energie die vrijkomt in de Bossche samenleving. Die is gastvrij een meedenkend. We hebben een groot aanbod ontvangen van organisaties die van betekenis willen zijn. Bijvoorbeeld onderwijs, bedrijven, kerken, het humanistisch Verbond en de Rotary. Volgende week is er met deze stadsgenoten een bijeenkomst. Samen met hen gaan we de uitdaging aan alle nieuwkomers in ‘s-Hertogenbosch welkom te heten en te laten meedoen in onze samenleving. We hebben daarbij oog voor de Oekraïners, de vluchtelingen opgevangen op het Hypeco-terrein en de statushouders die nieuw zijn in onze stad.”

Opvang Hypeco-terrein

De 300 bewoners van de noodopvang op het Hypeco-terrein zijn inmiddels ruim een maand in onze gemeente. Het gaat om een gemêleerd gezelschap. Zo zijn er bewoners die net in Nederland zijn en na een kort verblijf in Ter Apel hier zijn gekomen. Daarnaast zijn er ook 146 bewoners met een verblijfsvergunning. Er zijn veel kinderen en jongeren, meer dan de helft is jonger dan achttien jaar. Het gaat goed, de sfeer is goed. Er zijn speeltoestellen geleverd vanuit het AZC Budel en er wordt veel gesport met een sportwerker buiten op het veld. Ook voor omwonenden is het rustig.

Ontmoeten en ontspanning

De diverse nieuwkomers in onze gemeente willen graag een plek vinden in onze samenleving. Ze zien er naar uit om de stad, ons land en onze cultuur en de mensen te leren kennen. Er is behoefte aan ontmoeting en aan meedoen in onze samenleving. Om dit te organiseren kijken we bijvoorbeeld naar hoe we hen onderdeel kunnen maken van de Bossche Zomer.

Onderwijs

De kinderen uit Oekraïne en de kinderen op het Hypeco-terrein willen graag weer naar school. We kijken hoe we hen onderwijs kunnen bieden. Dat doen we met de schoolbesturen. Voor de kinderen uit Oekraïne gaan we een tijdelijke centrale voorziening basisonderwijs realiseren. De kinderen van het Hypeco-terrein gaan na de meivakantie starten op scholen in de buurt. We kijken hoe we in de tussentijd toch een alternatief kunnen bieden. Daarnaast zetten we in op meer activiteiten en sport op het terrein zelf.

De ongeveer 40 jongeren op het Hypeco-terrein in de leeftijd twaalf tot achttien kunnen op 4 april instromen bij de Internationale Schakelklas (ISK) die is gevestigd op de locatie van het Jeroen Bosch College. Ook Oekraïense jongeren in de middelbare schoolleeftijd kunnen zich aanmelden bij deze Internationale Schakelklas.