Opzetten opvangcentrum was een megaklus

31 maart 2022
Foto van Khalid Ahdidouch voor de opvanglocatie aan de Bruistensingel

Dik twee weken geleden was Khalid Ahdidouch met vakantie. Een telefoontje schudde hem meteen uit zijn vakantieroes. “Of ik interesse had in een rol als locatiemanager op de eerste opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in kantorenpark Soetelieve.” Khalid ging die uitdaging niet uit de weg. Ook al realiseerde hij zich dat het een kwestie zou zijn van volop ‘gas geven’. Intussen draait het centrum met 136 vluchtelingen aan boord. “Het opzetten was een megaklus, maar het is gelukt en de voldoening is nu ook megagroot.” 

Ook hij was bij het begin van de oorlog meteen geraakt door de ellende voor de Oekraïense bevolking. “Meestal ben je dan zo ver weg machteloos.” Maar Khalid kreeg de kans iets te doen. Hij was toen nog als manager werkzaam in de Brede Bossche School Nieuw Zuid. Khalid: “Met overtuiging, maar dit is een leuke en interessante uitdaging en ik kan hier iets betekenen voor mensen, die het hard nodig hebben.” Hij is nu in de opvanglocatie verantwoordelijk voor exploitatie en beheer. Zijn collega-manager Natasja van de Wetering van KOO (loket van de gemeente over sociale vraagstukken) legt zich vooral toe op de zorg van de vluchtelingen en het verstrekken van informatie aan vluchtelingen en de inwoners van ’s-Hertogenbosch. 

Wat kwam er op hen af twee weken geleden?

  • Een leeg kantoorpand
  • Grondige en enorme schoonmaak
  • Indelen en aanpassen van units tot woon- en slaapkamers
  • Het bewoonbaar maken van het (kantoor)pand
  • Verzorgen van maaltijden
  • Samenwerking met beveiligers en vrijwilligers opzetten

Hoe krijg je dat allemaal rond in anderhalve week?

“Gewoon doen. Aan de slag. We zijn hier niet gestopt vanaf dag 1. Ook op zaterdag en zondag. En zonder een geweldige inbreng van buurtbewoners uit de buurten naast ons hadden we dit nooit gered. Die mensen hebben zich op een geweldige wijze ingezet. De schouders eronder en kamers schoongemaakt.”

“Ik zie dat veel van onze gasten hier nu tot rust komen. De situatie is niet ideaal, maar de mensen voelen zich veilig en er wordt naar hen omgekeken. Hier ook koken? Nee, dat zit er niet in. Er zijn maaltijden geregeld, driemaal per dag. Ik begrijp dat het de mensen bevalt. Alleen zijn zij gewend om tweemaal per dag warm te eten. We passen dat nu aan en we gaan ook steeds meer proberen maaltijden die zij gewend zijn in te passen.”

Schrijver: Frank van Geloven
Foto: Sandra Peerenboom