Zoete Lieve Gerritje rijdt rond!

25 maart 2022
Foto van de zijkant van een vuilniswagen met kunst van Eveline van de Griend

Kunst op onze vuilniswagens. Hoe mooi is dat, zeker in Cultuurstad van het Zuiden. Want ook hiermee maken we zichtbaar wat voor geweldige kunstenaars onze cultuurstad rijk is. Drie ontwerpen sieren de wagens. Een rijdt al rond, dat is Zoete Lieve Gerritje. De andere twee zijn in de maak en zijn binnenkort op twee andere wagens van de Afvalstoffendienst te zien. Het gaat om een schildering van Thei Evertz en een werk van graffiti en tattoo artiest Rik Smies.

Wethouder Mike van der Geld (Cultuurstad van het Zuiden) is enthousiast over resultaat: “Super dat we op deze originele manier inwoners in contact kunnen brengen met kunst. Het zijn fantastische ontwerpen, ieder met een eigen link naar ’s-Hertogenbosch. Op alle vlakken goed, deze van origine oproep aan Bossche kunstenaars”.

Hiermee doelt de wethouder er op dat met de call het mes aan meer kanten snijdt. De ontwerpen, daar stond een vergoeding tegenover. Hiermee wilden we kunstenaars in de lastige coronatijd de kans bieden hun werk aan de buitenwereld te laten zien. De inzendingen maken zichtbaar wat voor geweldige kunstenaars onze cultuurstad rijk is. En, het is een uniek project dat we kunst via vuilniswagens zichtbaar maken aan alle inwoners.

Van de twintig inzendingen hebben tien kunstenaars hun ontwerp uitgewerkt. Zij kregen daar een vergoeding voor. De drie winnende ontwerpen, krijgen daarvoor ook een vergoeding. Zo wordt één kunstwerk geschilderd, één kunstwerk gespoten en een kunstwerk uitgevoerd in een grafische print waarmee de vrachtwagen wordt bestickerd.

De winnaars en ontwerpen

Thei Evertz is in 2010 afgestudeerd als illustrator aan Academie voor Kunstzinnige Vorming St Joost in ’s-Hertogenbosch en werkt onder de naam Cloverpunch. In haar werk maakt ze vaak gebruik van elementen uit de natuur. In het winnende ontwerp laat ze het contrast zien tussen vuilnis en duurzaamheid. Op de schets ziet je een opengescheurde vuilniszak, waarbij begroeiing weelderig uitpuilt. Tussen deze begroeiing zie je de iconische moerasdraak van ’s-Hertogenbosch als verwijzing naar het vroegere landschap van deze streek. De draak verbeeldt de progressiviteit voor de ontwikkeling in duurzaamheid. Het wekt een gevoel van ‘we zijn niet te stoppen’ op.

Rik Smies, eveneens gevormd aan St Joost, werkt al twaalf jaar als graffiti artiest en (tattoo) kunstenaar. Hij heeft in zijn ontwerp gekozen voor de Binnendieze en de Tramkade omdat dit favoriete plekken zijn voor creatieve mensen. De vogels symboliseren de creatieve vrijheid, de bloemen de schoonheid en de groei van ’s-Hertogenbosch als culturele hoofdstad. Hij heeft een aantal kenmerkende elementen uit ’s-Hertogenbosch toegevoegd zoals de Bossche Vlag, het schild van Orthen (daar komt hij zelf vandaan) en een bovenaanzicht van de Citadel. Het gevoel wat hij met zijn werk wil meegeven is ‘trots op de stad’.

Eveline van de Griend studeerde aan de Kunstacademie in ’s-Hertogenbosch en werkt internationaal als beeldend kunstenaar en kunstschilder. Haar schilderkunst laat o.a. moderne interpretaties van oude Nederlandse meesters zien. Haar winnende ontwerp is een ode aan het Bossche volkslied over Zoete Lieve Gerritje. Visueel verpakt in een klassiek glas in lood raam refererend aan de Sint Jan. De kleuren blauw – wit verwijzen naar onze zoete lieve vrouw/ moeder Maria! Bij het zien van de Zoete Lieve Gerritje vuilniswagen ga je vanzelf neuriën of wellicht uit volle borst meezingen als deze door je buurt rijdt.  Het is bedoeld om in deze donkere tijden een lichtje te laten schijnen op iets wat verenigd zoals het volksliedje over Gerritje.