Bestrijding eikenprocessierups door getrainde koolmezen

28 april 2022
Foto van een koolmees

De koolmees is de meest geziene vogel in onze gemeente. En dat is goed nieuws, want de koolmees is dol op de eikenprocessierups. Maar hij eet ook andere insecten, spinnen, zaden en vruchten. Om ervoor te zorgen dat zijn voorkeur uitgaat naar de eikenprocessierups zijn we in Rosmalen en Vinkel een project gestart. Samen met bewoners trainen we deze vogels zodat zij actief opzoek gaan naar eikenprocessierupsen in de omgeving.

Stap 1: voedertafels met zaden

Begin april plaatsten we in 10 particuliere tuinen in Rosmalen en Vinkel een voedertafel. We lokten de mezen met zaden, waardoor zij hier continue naartoe kwamen. In het midden van de voedertafel plaatsten we een tak met vetbollen, deze tak dient als landingsplek voor de mezen. 

Stap 2: aanbieden jonge eikenprocessierupsen

Vanaf 21 april vervingen we de tak dagelijks voor een tak met daarop eikenprocessierupsen. In totaal gebruikten we zo’n 1000 rupsen per locatie. Na een paar dagen haalden we de zaden weg, zodat de mezen volledige focus op deze rupsjes krijgen.

Stap 3: koolmezen gaan actief opzoek naar eikenprocessierupsen in de omgeving

In de eerste week van mei halen we de voedertafels weg. De koolmezen gaan hierdoor actief opzoek naar jonge eikenprocessierupsen in de omgeving. Ze eten deze voedzame lekkernij daardoor al op voordat ze brandharen krijgen. Hierdoor neemt het aantal rupsen af en verwachten we minder overlast.

Meer informatie? U leest er meer over op de pagina Eikenprocessierups.