Energietoeslag van € 800 voor lage inkomens

13 april 2022
Foto van roze spaarpot

Foto van roze spaarpot.

Dit nieuwsbericht is verouderd, lees verder op de pagina Energietoeslag voor de meeste actuele informatie.

Steeds meer mensen hebben moeite met het betalen van hun energierekening. Huishoudens met een laag inkomen krijgen daarom een eenmalige energietoeslag van € 800 van het Rijk. Als gemeente kiezen we ervoor om deze toeslag uit te betalen aan huishoudens met een inkomen dat niet hoger is dan 120% van de bijstandsnorm. Ontving u op 1 januari 2022 een bijstandsuitkering? En voldoet u aan de voorwaarden voor de energietoeslag? Dan krijgt u vanzelf de eenmalige energietoeslag van ons. Vanaf 1 mei kan iedereen met een laag inkomen zich melden voor de energietoeslag van € 800.

Voor wie? 

De eenmalig betaling van € 800 voor de gestegen energiekosten is voor huishoudens met een gezamenlijk inkomen dat niet hoger is dan 120% van de bijstandsnorm. Op dit moment is dat € 1.244,54 voor een alleenstaande en € 1.777,92 voor mensen die gehuwd zijn of samenwonen (peildatum 1 januari 2022).

Wat moet u doen? 

Hebt u een bijstandsuitkering (IOAW-, IOAZ-, BBZ- of AIO-uitkering)? En voldoet u aan de voorwaarden onderaan dit bericht? Dan hoeft u niets te doen. U krijgt de energietoeslag vanzelf op uw rekening. Huishoudens die al eerder € 200 ontvingen, krijgen ook de resterende € 600 snel uitbetaald. Het bedrag maken we vanaf 20 april over op uw rekening. Mensen met AIO-uitkering ontvangen het bedrag begin mei, omdat niet alle gegevens al bij ons bekend zijn. 

De energietoeslag zelf aanvragen vanaf 1 mei

Hebt u op 1 januari 2022 een laag inkomen en maakte u op dat moment geen gebruik van bovenstaande uitkeringen? U kunt dan zelf een aanvraag doen als u voldoet aan de voorwaarden. Dit kan van 1 mei 2022 tot en met 1 november 2022. Het aanvraagformulier staat vanaf 1 mei 2022 op onze website. Noteer deze datum dus alvast in uw agenda. 

Wat zijn de voorwaarden voor de energietoeslag 

De energietoeslag van € 800 betalen we per huishouden eenmalig uit. De voorwaarden zijn:

  • U woont in de gemeente ‘s-Hertogenbosch;
  • U hebt een laag gezamenlijk inkomen (niet hoger dan 120% van de bijstandsnorm);
  • Als peildatum gebruiken we 1 januari 2022; 
  • U bent 21 jaar of ouder;
  • U woont niet in een (zorg)instelling;
  • U bent geen student jonger dan 27 jaar met recht op studiefinanciering;
  • U hebt een woonadres.

Meer informatie over de energietoeslag

Vanaf 1 mei kunt u een aanvraag doen voor de eenmalige energietoeslag van € 800. Wilt u meer weten over de energietoeslag? Of hebt u hulp nodig bij het besparen van energie of het betalen van uw (energie)rekening? Lees verder op de pagina Energietoeslag.