Hulp voor overbelaste mantelzorgers

22 april 2022
Een oudere man speelt een spelletje met een mantelzorger

Zorgt u als mantelzorger voor iemand in uw omgeving? En kunt u tijdelijk wat ondersteuning gebruiken? Neem die last niet alleen op uw schouders; u hoeft het niet alleen te doen. De gemeente ’s-Hertogenbosch biedt met de ondersteuning van Mantelaar hulp aan overbelaste mantelzorgers.  

Opeens bent u mantelzorger

In ’s-Hertogenbosch zorgen naar schatting 40.000 inwoners langdurig voor een naaste of iemand in hun omgeving. Van de ene op de andere dag kunt ook u mantelzorger zijn. Niet precies wetende hoe u dit moet doen, hoe u dit moet combineren met uw gezin, uw werk, uw sociale leven. U bent opeens mantelzorger.

Druk op de mantelzorger neemt verder toe

Intussen kan door corona en druk op zorgpersoneel niet altijd de zorg worden geboden die noodzakelijk is. De druk op de mantelzorgers neemt hierdoor vaak toe. Als mantelzorger kan ook deze zorg soms even te veel worden. Roep op tijd hulp in, het is er!

U hoeft het niet alleen te doen

De gemeente ’s-Hertogenbosch kan helpen. In samenwerking met Mantelaar wordt er gezorgd voor ondersteuning op maat voor u als mantelzorger. Mantelaar koppelt kundige en gedreven zorgstudenten aan mensen die even extra aandacht of verzorging nodig hebben. Op basis van de zorgbehoefte wordt altijd één vaste zorgstudent gekoppeld. Dat kan een paar uur per week zijn, maar ook in een meer ‘traditionele vorm’ van respijtzorg (24uurs- of nachtzorg). Op deze manier kan er een goede band worden opgebouwd en vergroot dit de zekerheid op de zorg.

Mantelzorger Bea zorgt al een hele lange tijd voor haar “tante”.  Via de praktijkondersteuning kwam ze in contact met Mantelaar. Mantelaar Linda geeft nu het extra aandacht en zorg, waardoor Bea ook af en toe de zorg voor haar “tante” een beetje los kan laten: “Dat is een hele geruststelling. Ik vind het heel waardevol!”. Kijk het hele verhaal van mantelzorger Bea op YouTube

Van potje schaak tot wandeling door het park

De zorgstudenten van Mantelaar spelen een potje schaak met uw vader, halen uw kind op van school, trekken de steunkousen aan bij uw moeder, helpen uw buurman bij het doen van zijn boodschappen of nemen uw schoonvader in zijn rolstoel mee het park in om hem te laten genieten van de zon.

Omdat we blijven denken aan elkaar, want zorg doen we samen.

Meer weten? Of gelijk een aanvraag doen?

Kijk op de website van Mantelaar. En neem contact op met Mantelzorg Farent, telefoonnummer 073 206 88 00, e-mail mantelzorg@farent.nl of kijk op de website van Farent.