Schets snelfietsroute Orthen is klaar

6 april 2022
Foto van twee fietsers op een fietspad

De gemeente ’s-Hertogenbosch stimuleert en investeert in slimme, schone en inclusieve mobiliteitsoplossingen. Snelle fietsroutes die dorpen en steden met elkaar verbinden, zijn daar een voorbeeld van. Het is voor fietsers een slimme, schone en comfortabele manier van reizen. Samen met de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel en de provincies Gelderland en Noord-Brabant hebben we afspraken gemaakt over de aanleg van de snelle fietsroute tussen Zaltbommel en ’s-Hertogenbosch. Het Brabantse deel van deze route loopt vanaf de brug over de Maas over de Treurenburg, via Orthen en de Mandelaweg naar het treinstation 's-Hertogenbosch. Dat betekent dat we de straat in Orthen opnieuw gaan aanleggen. Het schetsplan hiervoor is klaar en besproken met omwonenden.

Wat gaan we aanpassen?

De snelle fietsroute krijgt brede fietspaden in een rode kleur, soms afgewisseld met een fietsstraat waarop de auto te gast is. Het ontwerp is zo gemaakt dat er een comfortabele fietsstraat ontstaat. Ook streven we naar maximale parkeergelegenheid binnen de beschikbare ruimte. De karakteristieke elementen en de huidige verkeersdrempels willen we zoveel mogelijk behouden. En om te zorgen voor een groenere leefomgeving planten we straatbomen.

Planning

Het ontwerp voor de openbare inrichting is tijdens een inloopbijeenkomst op 4 april met omwonenden gedeeld. Daarnaast hebben we een speciaal platform opgezet. Zo krijgt iedereen een goed beeld hoe de snelle fietsroute in Orthen eruit komt te zien. Iedereen kan via dit platform reacties achterlaten tot en met 28 april.

Wij verwachten het definitieve ontwerp uiterlijk na de zomer van dit jaar met omwonenden te delen. De bouwwerkzaamheden vinden naar verwachting plaats tussen mei en september 2023.