Angelique runt kledingwinkel in noodopvang

11 mei 2022
Foto van het winkeltje in de opvang Hervensebaan

Het is druk in het winkeltje van Angelique de Rouw, dat is gevestigd in de noodopvang aan de Hervensebaan. Vluchtelingen neuzen door de vele kleding die er hangt en kinderen nemen speelgoed mee. “Als we iets niet hebben, noteer ik dat en zorg ik ervoor dat het hier komt”, vertelt een gedreven Angelique. “En vaak hebben we het dan ook heel snel, want iedereen wil graag meehelpen.”

Met haar stichting Voor elkaar aan de slag (Veads) heeft Angelique de afgelopen tien jaar veel mensen geholpen. “We zijn er voor mensen die sociaal geïsoleerd zijn of dreigen te raken. We creëren een veilige omgeving voor ze door middel van bijvoorbeeld dagbesteding. Dit doen we onder andere in onze kringloopwinkel in Schijndel.” Ondanks haar ervaring is het werken in een vluchtelingenopvang toch heel iets anders.

Dankbaar werk

“Het feit dat vooral vrouwen en kinderen hier alleen naartoe komen. En niet meer bij zich hebben dan dat ze kunnen dragen. Dat vind ik heel heftig”, geeft Angelique toe. “Ik heb door mijn werk veel hartverscheurende gevallen gezien hier in Nederland, maar meestal hebben die mensen nog wel een dak boven hun hoofd. Deze mensen hebben echt helemaal niets. Je ziet de radeloosheid bij sommige in de ogen. Dat ik dan – met vele vrijwilligers – daar een beetje verandering in kan brengen, maakt het werk erg dankbaar.”

Angelique liep al met het idee rond om in het pand een kledingbank op te zetten. “We hadden hier onze opslag voor onze kringloopwinkel. Toen het nieuws kwam dat er Oekraïense vluchtelingen kwamen, ging het balletje sneller rollen. Binnen een week hadden we hier een winkel. Dit kwam ook door de soepele en snelle samenwerking met alle organisaties die betrokken zijn bij de opvang”, benadrukt Angelique. “Daarnaast zijn er enorm veel spullen gebracht door onder meer omwonenden. Hartverwarmend om te zien.”

Handen en voeten

Angelique hoopt dat het kledingwinkeltje een opzet is naar iets meer. “Hopelijk groeit het uit naar een winkel voor minderbedeelden uit de hele stad. Dat kan dan ook meteen bijdragen aan de integratie. Er zijn nu drie Oekraïense meiden die ons helpen in de winkel. Als zij hier blijven werken, komen ze meer in aanraking met onze taal en cultuur.” Die taal is voor nu ook nog het grootste struikelblok. “De communicatie met de bewoners gaat nog stroef. Maar met handen en voeten komen we een heel eind. En dan hebben we natuurlijk nog Google Translate, lacht Angelique.

Kapsalon

“Het geeft ontzettend veel voldoening om van waarde te zijn voor de vluchtelingen. Je leert de mensen ook beter kennen en zij mij. Ze gaan meer over zichzelf vertellen. Zo liet een Oekraïense mevrouw net weten dat ze kapster is en hier de mensen wel wil knippen. Geweldig om te zien dat we met z’n allen dan meteen in de weer gaan om spullen te regelen en een kamer geschikt maken als kapsalon. Zo maken we het hier toch een beetje leefbaar.”

Foto: Sandra Peerenboom