“In Nederland doen we alles digitaal”

30 mei 2022
foto van begeleider Suzanne

Suzanne Gossen is programmabegeleider bij het COA. Op de opvanglocatie in Nuland bereidt ze bewoners met een verblijfsvergunning voor op de toekomst. Dit betekent in haar geval vooral voorlichting geven over wonen in Nederland en training geven over de Nederlandse maatschappij.

En een van de onderwerpen die steeds terugkomt, is hoe digitaal we in Nederland zijn. “Echt alles doen we online”, vertelt Suzanne. “Dat is voor veel bewoners hier een hele omschakeling. Ik herhaal dan ook vaak tegen bewoners hoe belangrijk het is dat ze hun inloggegevens van DigiD goed bewaren. Maar ook dat de pincode van de bankrekening echt alleen van jezelf is. Niet voor alle bewoners hier is dat logisch. Die zijn vanuit hun thuisland heel iets anders gewend.”

Tolk

Ook spreekt nog niet iedereen Nederlands. Suzanne: “Dus het overbrengen van de boodschap dat het heel belangrijk is om inloggegevens te bewaren, komt niet altijd goed over. Maar gelukkig hebben we bij een-op-een gesprekken met een gezin vaak een tolk – als dat nodig is. Zo weet ik zeker dat mijn boodschap goed overkomt, maar ook andersom. En daarnaast ken ik wat basiswoordjes in het Arabisch, Perzisch of Spaans. Al met al komen we een heel eind in de communicatie.”

Zelfstandig wonen

En die communicatie is van groot belang. Suzanne begeleidt de bewoners met een verblijfsvergunning voor op het zelfstandig wonen in Nederland. “Dan is het belangrijk dat ze weten hoe alles hier gaat”, benadrukt Suzanne. Dat is van uitleggen welk afval in welke container moet tot aan voorlichting over brandpreventie in je huis. En van voorbereiden op de inburgering tot aan het aanvragen van een BSN.

Zelfwerkzaamheid

Naast het geven van al deze voorlichting heeft iedere programmabegeleider ook nog een extra aandachtsgebied. In het geval van Suzanne is dat zelfwerkzaamheid. Dat betekent dat bewoners vrijwilligerswerk kunnen doen op de locatie waar ze verblijven. Suzanne: “Dat is werken bij de koffiecorner, het schoonmaken van de openbare gebouwen of meehelpen bij de opvang voor de kinderen. Ze krijgen daarvoor een vrijwilligersvergoeding.”

Vertrouwen

Suzanne hoopt met haar werk de ‘nieuwe’ bewoners in ons land het vertrouwen mee te geven dat ze zelfstandig kunnen wonen. “Het is niet niets om in een heel vreemd land een nieuw bestaan op te bouwen. Zeker nadat ze vaak uit onveilige situaties komen vanuit hun thuisland. Dat ik ze begeleidt en een stap op weg help, geeft me veel voldoening. De bewoners zijn ook ontzettend dankbaar en waarderen de hulp enorm”, aldus een gemotiveerde Suzanne.