Woonbegeleider Marijke helpt vluchtelingen op weg in Nederland

18 mei 2022
Foto van woonbegeleider Marijke

Het lag voor Marijke Heijhuurs voor de hand om te solliciteren op de functie als woonbegeleider bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Met ervaring in vluchtelingenwerk en dus affiniteit met de doelgroep, wilde ze graag haar steentje bijdragen. Ze kon aan de slag op de opvanglocatie op het Hypeco-terrein in Nuland. “We helpen de bewoners op weg in een voor hun vreemd land.”

Het was in de weken voor de opening en de eerste maand hard werken om alles goed op te zetten en klaar te hebben voor de eerste bewoners. “Maar we hebben alles nu goed op orde”, geeft Marijke aan. “Iedereen – zowel personeel als bewoners – heeft hun plek gevonden.” 

Teambuilding

Dit komt volgens Marijke ook omdat de woonbegeleiders voorafgaand aan de opening tijd hebben besteed aan teambuilding. Marijke: “Dat heeft de samenwerking tussen collega’s goed gedaan. We hebben veel geleerd over COA, over de doelgroep en over elkaar en onszelf. Zo kreeg ik een goed beeld van mijn collega’s en welke rol iedereen in het team oppakte. Daarnaast zijn de meesten hier nieuw begonnen en dat maakte dat iedereen met frisse energie van start ging.”

Activiteiten

 “Ik dacht dat ik als woonbegeleider vooral contact had met de bewoners en ze hielp met vragen, maar het is veel meer dan dat”, vertelt Marijke. De opvang in Nuland is een locatie met alleen maar gezinnen. Daarom wordt er extra veel aandacht besteedt aan de dagbesteding. “En dat is dus ook een taak voor ons als woonbegeleider. Na de meivakantie zijn de kinderen gestart op school, waardoor we de tijd daarvóór van alles hebben georganiseerd. Van een fotospeurtocht tot sportactiviteiten en van fietslessen tot filmavonden. En uiteraard blijven we die activiteiten organiseren – ook voor hun ouders natuurlijk.” 

Vrolijkheid

Marijke krijgt door haar werk op de opvanglocatie hier en daar mee wat bewoners in hun land van herkomst of tijdens hun reis hiernaartoe hebben meegemaakt. En wat de reden is dat ze zijn gevlucht. “Die reden is eigenlijk altijd hetzelfde: een beter leven voor hun kinderen. Dat is voor ons dan ook een van de doelen van ons werk. Je merkt dat iedereen daarom ook extra zijn best doet, omdat er kinderen zijn. Daarnaast zorgt hun aanwezigheid ook voor de nodige vrolijkheid. Dit komt de sfeer ten goede in tegenstelling tot de realiteit waarom de gezinnen hier zijn.   

Zelfstandigheid

Daarnaast helpt Marijke de bewoners op weg naar meer zelfstandigheid. “Dit doe ik door ze wegwijs te maken in de Nederlandse samenleving en cultuur. Denk bijvoorbeeld aan een voorlichting over onze gezondheidszorg. Hoe is dit ingericht en bij welke personen en/of organisaties kun je terecht als je ziek bent? Belangrijk is wel dat ik me dan bewust ben van het referentiekader van de bewoners. Voor sommige vrouwen en meisjes was het in hun thuisland niet eens mogelijk – door bijvoorbeeld veiligheid – om een arts te bezoeken. Dan moet ik eerst uitleggen dat hier zowel mannen als vrouwen ‘gewoon’ een huisarts kunnen bezoeken. En dat dat dus ook veilig is. Iets wat voor ons zo vanzelfsprekend is, maar voor hen dus niet.”

Zelfvertrouwen

“En het is altijd afwegen tot hoever je de bewoners helpt. Zo was er vanochtend een moeder die haar kind wilde afmelden voor school. Ze vroeg aan mij het gesprek te voeren, want haar Engels en Nederlands was volgens haar niet goed genoeg. Toen heb ik aangegeven dat ze zelf kon bellen en ik zou helpen als ze vastliep. Dat telefoontje ging hartstikke goed. Ze was helemaal trots dat ze dat zelf had gedaan. En dat is ook wat ik hier wil meegeven aan de bewoners: het vertrouwen dat ze op eigen benen kunnen staan in Nederland.”

Vrijwilligers

Het COA is nog op zoek naar vrijwilligers voor de opvanglocatie op het Hypeco-terrein in Nuland. Kijk voor de activiteiten waarvoor vrijwilligers gezocht worden in de vacature (pdf). Ook eigen ideeën zijn welkom. Aanmelden als vrijwilliger kan door een mail te sturen naar: fmzrosmalenpb@coa.nl