Aanpak voor jongeren met geldzorgen

22 juli 2022
Foto van twee vrouwen die met elkaar praten

De gemeente ’s-Hertogenbosch wil dat iedereen het beste uit zichzelf kan halen. Een voorwaarde hiervoor is dat er geen geldzorgen zijn. Daarom rollen we een schuldenaanpak voor jongeren uit: de Jongeren Perspectief Aanpak. In de Gestelse buurt is in 2021 een pilot gestart met deze aanpak. Nu breiden we de inzet uit naar de rest van de gemeente. Met deze methode willen we elk jaar minstens vijftien jongeren tussen de 18 en 27 jaar met problematische schulden helpen. Hiermee kunnen we deze jongeren beter helpen, zodat zij weer perspectief hebben op een mooie toekomst. 

Hulp op maat

De Jongeren Perspectief Aanpak is een landelijk bekende methode. Wethouder Marianne van der Sloot: “Het is belangrijk dat deze aanpak nu voor jongeren in de hele gemeente beschikbaar komt. In deze tijd zijn in heel Nederland steeds meer jongeren met betalingsproblemen. Met deze aanpak kunnen we er in ‘s-Hertogenbosch samen met de jongeren voor zorgen dat zij de toekomst weer positief tegemoet gaan. Een toekomst waarin ze niet alleen schulden(zorg)vrij zijn, maar ook zelfstandiger en met meer perspectief kunnen leven.”

Eindelijk vooruit kijken

“Thuis was er niet veel geld. Ik moest zelf veel betalen en daarom werkte ik altijd”, vertelt een van de jongeren uit de Gestelse buurt die wordt geholpen met de Jongeren Perspectief Aanpak. “Tot de examens dichterbij kwamen en ik me moest concentreren op school. Ik had zes maanden geen inkomen en kon mijn vaste lasten niet meer betalen. Mijn schulden liepen toen snel op.” Door de begeleiding op maat kon deze jongere zich richten op haar studie en het vinden van een stage. Er kwam ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Met wat ze heeft geleerd, kan ze straks een leven opbouwen als ze is afgestudeerd.

Niki is Trajectbegeleider bij de Jongeren Perspectief Aanpak. Ze vertelt: “Door de aanpak durven jongeren eindelijk vooruit te kijken. Jongeren die schulden hebben, staan vaak in de overlevingsstand waardoor er weinig tot niks lukt in hun leven. Door het aanpakken van de schulden, kan ik samen met de jongeren werken aan andere dingen waar zij tegenaan lopen. We kunnen eindelijk aan de slag met hun toekomst.”

Rust en duidelijkheid

Iedere jongere krijgt integrale begeleiding op maat van een coach van Traject Op Maat. Hierbij kijken we niet alleen naar de schuldenzorg, want jongeren komen meestal in de schulden door problemen op andere leefgebieden. Denk bijvoorbeeld aan het niet hebben van een woning of verslavingsproblematiek. We kopen alle schulden van de jongeren in één keer af met een saneringskrediet. Dit zorgt voor rust en duidelijkheid, want de jongere heeft dan nog maar één schuld. Jongeren betalen deze schuld (voor een deel) af door een afgesproken tegenprestatie te leveren. Bijvoorbeeld door het halen van een diploma of het vinden van een nuttige invulling van hun dag.

Aanmelden

Ben jij tussen de 18 en 27 jaar oud en heb je schulden? En wil je weten of dit traject iets voor jou is? Bel dan met Eerste Hulp Bij Geldzaken: (073) 615 51 55. Of stuur een e-mail via het digitale contactformulier. We kijken dan samen hoe we je kunnen helpen.