Woningen Willemspoort Zuid: helft is sociaal en betaalbaar

21 juli 2022
Visualisatie/tekening van de willemspoort

Gemeente ’s-Hertogenbosch, BrabantWonen en Heijmans realiseren in een samenwerking circa 500 woningen in Willemspoort Zuid, onderdeel van de Spoorzone. Op woensdag 20 juli plaatsten ze hun handtekeningen onder een overeenkomst hierover. Er komen 176 sociale huurwoningen en circa 90 woningen in de middenhuur. Hiermee draagt het project flink bij aan de opgave om sociale huurwoningen en betaalbare woningen te bouwen.

Wethouder Mike van der Geld: “Na Willemspoort Noord werken we nu ook aan Willemspoort Zuid, waar een goede mix van woningen komt voor jong en oud, vooral in het betaalbare segment. De ligging, de mix in het aanbod én de aandacht voor de aansluiting met het natuurgebied maakt het een ontwikkeling die goed past bij onze duurzame verstedelijkings- en woningbouwopgave. Zeker gezien de afgelopen enorm warme dagen gaat het een prettige, groene omgeving worden.”

BrabantWonen ziet ook dat er steeds meer mensen zijn die moeilijk een huis kunnen vinden, bijvoorbeeld omdat het inkomen net te hoog is voor de sociale huur. Daarom investeert BrabantWonen ook in huurwoningen met een huurprijs boven de sociale huurgrens van € 763,47 per maand. Een andere ontwikkeling die we opmerken is de groei van eenpersoonshuishoudens. Om daar op in te spelen bouwt de corporatie naast 77 reguliere sociale woningen ook 99 tiny appartements.

Veel aandacht voor groen

Het gebied waar gebouwd wordt, ligt op een mooie plek tussen de binnenstad en natuurgebied De Gement. Juist vanwege de verbinding met het natuurgebied wordt in het project veel aandacht besteed aan groen. En wordt het op elkaar aangesloten. De woningen worden gegroepeerd rond drie groene hoeven. En er komt een gemeenschappelijke tuin voor alle bewoners.

Ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis maakt onderdeel uit van de samenwerking. Dit om de nieuwe ontwikkeling optimaal aan te laten sluiten op het ziekenhuis.

Fasering

De eerste fase van de bouw bestaat uit ongeveer 350 woningen, waaronder 176 sociale huurwoningen van BrabantWonen. Daarnaast komen er 130 koopwoningen. In de tweede fase worden nog eens 150 woningen gebouwd. Daar zitten circa 90 woningen bij van BrabantWonen in de middenhuur (€980,- p.m. prijspeil 2021). Naast de 500 woningen komen er een openbare parkeergarage, commerciële en zorgvoorzieningen. De start van de bouw van de woningen wordt eind volgend jaar voorzien.