Woonbegeleider Simon helpt Oekraïners op weg

27 juli 2022
Foto van Simon van den Biggelaar

Simon van den Biggelaar is woonbegeleider op de opvanglocatie aan de Hervensebaan. Hij combineert het werk met zijn baan als opbouwwerker bij Farent. In die functie ondersteunt hij mensen bij vragen in hun dagelijkse leven. Een taak die hij als woonbegeleider ook heeft. “We helpen de Oekraïners hier met vragen die ze hebben. Zo ondersteunen wij ze om hun weg te vinden in onze maatschappij.” 

Simon zei meteen ‘ja’ toen ze hem vroegen om als woonbegeleider aan de slag te gaan. “De hulpvraag is zo acuut en er moeten verschillende zaken geregeld worden. Ik voelde me dan ook geroepen om iets te doen. En ik niet alleen. Je ziet dat iedereen die hier werkt datzelfde gevoel heeft”, vertelt Simon gedreven.

Leefgebieden

In het begin was het belangrijk om zo snel mogelijk de opvanglocatie bewoonbaar te maken en de Oekraïners goed op de vangen. Simon: “Nu we als woonbegeleiders bijna op volle sterkte zijn, is de eerste taak om de Oekraïners wegwijs te maken en te laten meedoen in verschillende leefgebieden. Denk aan werkgelegenheid, recreatie, gezondheid, financiën. Hiervoor hebben we twee spreekuren op een dag ingepland. Hier kunnen ze terecht met al hun vragen. Van hoe een bankrekening te openen tot hoe ze aan werk komen. En van spullen die ze nodig hebben tot het uitleggen van een brief die ze hebben ontvangen. Het is dan ook mooi om te zien dat al best wel wat Oekraïners werk hebben gevonden.” 

Taalbarrière

“En buiten de spreekuren weten de mensen ons ook goed te vinden. Als ze ons zien, vragen ze toch snel even iets”, geeft Simon aan. “En dat is ook goed. Ze zien steeds meer dezelfde gezichten en dat zorgt voor vertrouwen. Daarnaast hebben we een aantal woonbegeleiders die Oekraïens en/of Russisch spreken. Dat is echt wel een meerwaarde. Het contact is dan ook een stuk laagdrempeliger. Al staat de taalbarrière mij nog weleens in de weg om echt goed met elkaar te communiceren. Maar met vertaalapps op de telefoon kom je al een heel eind.

Activiteiten

Simon is ook bezig met het opzetten van het activiteitenaanbod. “Nadat de mensen hier steeds meer hun draai hebben gevonden, willen we ze ook graag iets aanbieden vanuit de opvanglocaties. Zo zijn er al verschillende uitjes georganiseerd en hebben we de feestdagen gevierd, zoals Pasen en Koningsdag. Ook met hulp van buurtbewoners, vrijwilligers en samenwerkingspartners. En daar zijn we ontzettend dankbaar voor. Daarnaast ondersteunen wij de bewoners met activiteiten die ze zelf willen organiseren. Zo hebben we laatst geholpen met een barbecue en het vieren van het Offerfeest.”

Bijdrage leveren

Het maakt Simon trots om te zien dat er zo veel wordt aangeboden. “Er zijn heel veel verenigingen, vrijwilligersorganisaties, wijken en gezinnen die spullen doneren, diensten aanbieden of activiteiten organiseren. Die willen graag hun bijdrage leveren. Het is goed te zien dat de Bossche inwoners zich geroepen voelen iets te moeten doen. En het zou helemaal mooi zijn als we die betrokkenheid en verbondenheid vasthouden voor iedereen in onze gemeente die hulp nodig heeft”, eindigt Simon.