Genomineerden Toegankelijkheidsprijs 2022 bekend

8 september 2022
Collage van de drie genomineerden Toegankelijkheidsprijs 2022 (van links naar rechts: Camiel Derkx, Frank Ligthart van Speeltuin 't Kwekkeltje en Clasien Henkes)

Camiel Derkx, Clasien Henkes en Speeltuin ‘t Kwekkeltje maken dit jaar kans op het winnen van de Toegankelijkheidsprijs. Zij zetten zich buitengewoon in voor toegankelijkheid in de gemeente ’s-Hertogenbosch. De afgelopen maanden kon iedereen inwoners en organisaties aanmelden voor de prijs. Deze drie helden sprongen er volgens de jury uit. De winnaar maken we bekend op donderdagavond 6 oktober, in de Week van de Toegankelijkheid. Voor de winnende held staan wisseltrofee Haantje de Voorste en een geldprijs ter waarde van 3.000 euro klaar.

Met de Toegankelijkheidsprijs willen we iedereen die zich inzet voor toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid voor mensen met een beperking zichtbaar maken en waarderen. De genomineerden zijn inspirerende voorbeelden van mensen en organisaties die hiermee bezig zijn. In deze YouTube video stellen de drie kanshebbers zich voor.

De genomineerden

Camiel Derkx maakte de twee stripboeken ‘Mijn Gehandicapte Broer & Ik’. Daarin laat hij de bijzondere band zien die hij heeft met zijn broer Jordy. De strip is uitgegroeid tot veel meer. Er zijn nu tentoonstellingen, ansichtkaarten, mokken, emblemen en veel online volgers die het leven van de broers volgen. Daar laat Camiel zien dat het leven van een familielid met een ernstig meervoudige beperking leuk en inspirerend kan zijn. Hij maakt zijn volgers bewust van inclusie en toegankelijkheid. Camiel is ook initiatiefnemer van de inclusieve picknicktafel.

Clasien Henkes is coördinator bij Fietsmaatjes Den Bosch in de wijk Maaspoort. Bij Fietsmaatjes fietsen mensen die niet zelfstandig kunnen of willen fietsen met een vrijwilliger op een duofiets. Clasien verbindt deze mensen aan elkaar, zodat zij gezond en gezellig samen kunnen fietsen. Mede door haar inzet wordt fietsen zo voor veel meer mensen mogelijk. Zelf is Clasien ook regelmatig op de duofiets te vinden. Dat doet ze samen met haar kleinzoon Luuk die het Syndroom van Down heeft.

Bij Speeltuin ’t Kwekkeltje in Rosmalen zijn álle kinderen welkom. Inclusief spelen staat hier voorop. Daarom is de speeltuin ambassadeur van Samen Spelen, een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind. Want bij ’t Kwekkeltje kunnen kinderen met en zonder beperking goed met elkaar spelen. Andere speeltuinen komen langs om te zien hoe ’t Kwekkeltje daarvoor is ingericht. De speeltuin is daarmee een inspirator voor andere speeltuinen. Steeds vaker kijkt ‘t Kwekkeltje met ouders van kinderen met een beperking naar hoe ze kunnen blijven verbeteren, zodat kinderen met en zonder beperking hier samen kunnen blijven spelen.

Samen zorgen we dat iedereen kan meedoen

Wethouder Ufuk Kâhya is een van de juryleden van de Toegankelijkheidsprijs. “We weten dat veel inwoners en organisaties zich op een positieve manier inzetten voor mensen met een beperking. Het is mooi om te zien dat we er echt samen voor zorgen dat iedereen kan meedoen in ‘s-Hertogenbosch”, vertelt hij. “Bijvoorbeeld een sportieveling die elke week hardloopt met iemand met een visuele beperking. Of een evenement zoals Theaterfestival Boulevard. Zij werken samen met ervaringsdeskundigen aan toegankelijkheid van de voorstellingen om zo iedereen te kunnen ontvangen. Daarom won Boulevard in 2021 ook de Toegankelijkheidsprijs.”