Week tegen Eenzaamheid = Week van de Ontmoeting

30 september 2022
Twee lachende mensen aan de eettafel

Elk jaar is er in de landelijke Week tegen Eenzaamheid extra aandacht voor eenzaamheid. Tijdens deze week staat ontmoeting en contact centraal. Want eenzaamheid aanpakken en tegengaan begint met in contact komen met elkaar. Samen maken wij in ’s-Hertogenbosch van deze week de Week van de Ontmoeting!

Wethouder Marianne van der Sloot (sociale structuur):

De Week tegen Eenzaamheid is een moment om extra bewust te zijn van de waarde van vrienden en een sociaal netwerk. Dat willen we voor iedereen, en voor alle leeftijden. En nieuwe vrienden maken begint bij ontmoeting. Voor mij is deze week tegen eenzaamheid dus vooral de Week van de Ontmoeting. Laten we elkaar in deze week net wat meer aandacht voor elkaar hebben. Dat kan al klein, door elkaar te groeten, live op straat of met de Bossche groet. Iets kleins om weer wat dichter bij elkaar te komen.

Wie ontmoet jij?

In deze week, van 29 september tot 6 oktober kun je in ‘s-Hertogenbosch elkaar op veel verschillende manieren ontmoeten. Bijvoorbeeld bij een open inloop voor een bakje koffie, meedoen aan een wandeling of een dansvoorstelling in het wijkcentrum. Iedereen kan meedoen. Bijvoorbeeld met een klein gebaar, maar je kan ook een activiteit bezoeken. En altijd bij jou in de buurt.

Het programma is samengesteld met buurtbewoners, organisaties, sportverenigingen en vrijwilligers op initiatief van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Kijk voor het volledige programma met activiteiten in ’s-Hertogenbosch tijdens de Week tegen Eenzaamheid op de agenda (pdf).

Bossche Groet

Je alleen voelen is een vervelend gevoel. Als je je vaak eenzaam voelt is het fijn als mensen om je heen er voor je zijn. Het makkelijkste contact begint met een groet. Iedereen wil zich graag goed voelen. Toch lukt dat niet altijd. Een klein gebaar kan het verschil maken. Een kop thee drinken met de gepensioneerde buurman, een spontane ontmoeting in de supermarkt of een appje sturen naar een tante. Wat eenzaamheid is en hoe het voelt is voor iedereen verschillend. Het is niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen en er wordt weinig over gepraat. Daarom is het goed om scherp te zijn op signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid.

Wie nodig jij uit voor bijvoorbeeld een bakje koffie of een wandelingetje? Op verschillende locaties, wijkpleinen, scholen zijn kaartjes te vinden met een Bossche groet, waarmee je iemand nog makkelijker kan uitnodigen.

Eenzaamheid in ’s-Hertogenbosch

Eenzaamheid komt helaas veel vaker voor dan we denken. Van de Bosschenaren tussen 19 en 64 jaar voelt 10 procent zich ernstig eenzaam. Van de 65-plussers is dat zelfs 12 procent. En van jongeren tussen 12-18 jaar is dit 5 procent. Lees meer over eenzaamheid in ’s-Hertogenbosch en wat de gemeente hieraan doet op de pagina Samen is leuker.