Start proef huis-aan-huis inzameling textiel

18 oktober 2022
Foto van een opgevouwen trui

Van 31 oktober tot en met 3 november zamelt Vindingrijk (onderdeel van de Weener XL) huis-aan-huis textiel in. Dit doen zij in een aantal wijken in ’s-Hertogenbosch als proef. Op deze manier is het nog makkelijker om gebruikt textiel in te leveren. En het is goed voor het milieu! Nog steeds maakt textiel 2% van het restafval uit, dat is omgerekend zo’n 4,5 kilo per huishouden. Zonde, want restafval wordt verbrand.

In de week van 17 oktober krijgen zo’n 9000 adressen een brief in de bus met een rode plastic textielzak. Hierin mogen kleding en schoenen, gordijnen, dekbedovertrekken, hoeden, riemen, maar ook versleten en gescheurde stoffen. Wat niet in de textielzak mag zijn matrassen, vloerkleden, natte kleding of kleding waar olie of verf of zit. Voor meer informatie kijk op de website van de Afvalstoffendienst.

Inzameldata en wijken

DatumMaandag 31 oktoberDinsdag 1 novemberWoensdag 2 novemberDonderdag 3 november
LocatieMaliskamp OostMaasakker in EmpelWijk ZuidEmpel Oost
 Molenhoek RosmalenDe Hoven Wijk Overlaat-west Rosmalen

Wat gebeurt er met het ingezamelde textiel?

Van het ingeleverde textiel kan 65% opnieuw worden gedragen of kan dienen als grondstof voor nieuw textiel. De herbruikbare kleding verkoopt Vindingrijk in haar winkels. Het niet herdraagbare textiel verwerkt Wolkat in Tilburg tot grondstof en nieuwe gerecyclede producten. Slechts een heel klein deel wordt afgevoerd als afval of verwerkt tot bijvoorbeeld poetslappen of tapijttegels.