D’n Elfde van d’n Elfde met een statiegeldbeker in de hand

7 november 2022
rood, wit, gele vlag

Zo min mogelijk afval op straat na evenementen in de stad, dat is waar we de komende periode in ’s-Hertogenbosch naar toe werken. Daarom gaat de horeca in de binnenstad tijdens d’n Elfde van d’n Elfde het gebruik van een statiegeldbeker invoeren. Daar hebben we jou als bezoeker voor nodig!

Hoe werkt het?

  • Voor 50 eurocent per beker schaf je een beker(s) aan bij de bar bij het halen van je eerste rondje of drankje.
  • Lever de beker(s) steeds in wanneer je een nieuw rondje of drankje gaat halen.
  • Ga je naar huis? Lever je beker dan in bij de bar en ontvang 50 eurocent per beker terug óf gooi deze in de inlevercontainers.

Kijk voor meer informatie op de website van Visit Den Bosch.

Waarom een statiegeldbeker?

Vanuit Europese wetgeving wordt al enkele jaren toegewerkt naar het terugdringen van wegwerpplastic. Om het milieu te ontlasten werkt de gemeente ’s-Hertogenbosch met een duurzaamheidsrichtlijn bij evenementen. Op verschillende onderdelen worden er criteria opgesteld voor organisatoren voordat zij een vergunning ontvangen.  Het gebruik van statiegeldbekers moet de enorme berg afval tijdens stadsbrede evenementen terugdringen.

Wethouder Roy Geers:

“We zijn ontzettend trots op de reinigingshelden die de binnenstad na 11-11 en carnaval altijd schoonvegen, maar niet op de enorme afvalberg die deze evenementen met zich meebrengen. Daarom zijn we  blij dat we samen met de horeca onder leiding van Koninklijke Horeca Nederland afdeling ’s-Hertogenbosch tijdens 11-11 grootschalig het gebruik van de statiegeldbeker kunnen testen. Het is even wennen, maar het is ook een eerste stap naar een schone binnenstad tijdens stadsbrede evenementen”.

Bernard Kuenen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afd. ’s-Hertogenbosch:

“Wij hebben 11-11 in een aantal jaar tijd ontzettend hard zien groeien. Een fantastisch mooi horecafeest. Wij als horeca zien het samen met de gemeente als onze verantwoordelijkheid om de stad zaterdagochtend zo schoon mogelijk terug te geven aan binnenstadbewoners en winkeliers. Statiegeldbekers zijn daarin de toekomst”.