Sint-Jan en Stadhuis zetten voor een nacht het licht uit

28 november 2022
Donkere Sint Jan

Wij zetten op 28 november ook de knop om. Zowel in het Stadhuis, het Stadskantoor, de Sint-Jan als op diverse andere gebouwen zetten we symbolisch het licht voor een nacht uit. Deze actie hoort bij de Rijkscampagne Zet ook de Knop om aandacht te vragen voor het besparen van energie bij ondernemers en inwoners.

In de Bossche binnenstad zie je hem normaalgesproken van ver al staan: de Sint-Jan. Behalve afgelopen maandagavond. Wethouder Mike van der Geld, die zich bezighoudt met de Energietransitie binnen de gemeente ‘s-Hertogenbosch, heeft de knop van het licht symbolisch omgezet. Hierdoor was de Sint-Jan voor een avond en nacht voor een groot deel niet verlicht. Daarnaast werd ook het licht in het Stadhuis en het Stadskantoor voor een avond uitgezet.

Aandacht voor energiebesparing

Met deze actie wil de gemeente aandacht vragen voor het besparen van energie. Zeker in deze tijd, waarin energie steeds duurder wordt, is het belangrijk om zuinig om te gaan met onze energie. De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft als doel om in 2045 klimaatneutraal te zijn. Hiervoor is het belangrijk dat we allemaal stappen zetten om energie te besparen. En dat kan soms al met kleine ingrepen in huis of in de onderneming. Bijvoorbeeld door het licht ’s nachts uit te doen of wanneer je niet aanwezig bent. Zoals we nu dus ook in de Sint-Jan doen.

Wethouder Mike van der Geld was bij de Sint-Jan aanwezig om daar symbolisch de knop om te zetten:

“Met deze actie zetten we mensen graag aan tot denken. Energiebesparing is voor iedereen een belangrijk thema. Vanuit de gemeente zetten we daarom volop in om inwoners en bedrijven te helpen bij het besparen van energie. Dat doen we op korte, én op lange termijn.” 

Bossche Bespaarteam

Om de Bossche inwoners en bedrijven zo veel mogelijk te ondersteunen bij energiebesparing, zijn daarom verschillende acties opgezet. “We vinden het niet alleen belangrijk dat we goede informatie over energiebesparing delen, we helpen mensen er ook écht mee. Zo gaat sinds kort het Bossche Bespaarteam op pad. Dit team bestaat uit een energiecoach en een klusser. Zij bezoeken inwoners die een kleine portemonnee hebben en in een woning wonen met een laag energielabel”, legt Mike van der Geld uit. “Doordat zij bij mensen thuiskomen, kunnen ze heel gericht advies geven. De klusser zorgt er bovendien voor dat sommige klusjes direct worden aangepakt.”

Inwoners die vragen of zorgen hebben over geldzaken kunnen daarnaast ook terecht bij Eerste Hulp bij Geldzaken. Dit initiatief van de gemeente ‘s-Hertogenbosch is voor bedoeld voor alle inwoners en bedrijven binnen de gemeente. Ook vóór er sprake is van problemen kunnen inwoners en bedrijven hier terecht met vragen en voor advies.

“Zo doen we wat we kunnen om deze crisis het hoofd te bieden tegelijkertijd het beste te doen voor ons klimaat.”

Sluit Mike van der Geld af, terwijl hij uitkijkt op de onverlichte Sint-Jan. Alle verlichting op de gebouwen uitzetten was overigens niet mogelijk. Vanwege de veiligheid moet er altijd noodverlichting aanblijven op sommige gebouwen.

Meer informatie voor inwoners en bedrijven

Kijk voor meer informatie op de pagina Bossche Bespaarteam en de pagina Eerste Hulp Bij Geldzaken. Voor ondernemers in ’s-Hertogenbosch staat alle informatie gebundeld op de website van Den Bosch. Daarnaast kun je ook altijd telefonisch contact opnemen met de gemeente voor meer informatie.