2,46 miljoen subsidie voor STEK-woningen Noordoosthoek

16 december 2022
Illustratie woning nieuwbouwproject STEK Noordoosthoek in De Groote Wielen

Meer betaalbare woningen voor de vele inwoners op zoek naar een huis: daar werken we aan in ‘s-Hertogenbosch. Om snel voor meer kwalitatief hoogwaardige én betaalbare woningen te kunnen zorgen, krijgt de gemeente ’s-Hertogenbosch een extra financiële bijdrage van ruim 2,46 miljoen van het Rijk. Het gaat deze keer om het nieuwbouwproject STEK in de Noordoosthoek, een gedeelte van De Groote Wielen. De bijdrage komt uit de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen. 

STEK: 205 circulaire erfwoningen in de Noordoosthoek

In het bijzondere woningbouwproject STEK plaatsen woningcorporaties Zayaz en JOOST 205 houten woningen, verdeeld over 12 erven, waardoor ze ook wel erfwoningen worden genoemd. Wat STEK bijzonder maakt, is dat ieder erf een eigen gemeenschap vormt in een groene omgeving. De bewoners (‘erfgenoten’) mogen zelf invulling geven aan hun erf en het vervolgens onderhouden. 

Hoogwaardige kwaliteit

De eerste STEK-woningen zijn inmiddels aangekomen op hun locatie in de Noordoosthoek. Daar kunnen ze 8 tot 15 jaar blijven staan. Daarna krijgen ze een nieuwe locatie binnen het gebied en kunnen de bewoners meeverhuizen. Dit is mogelijk dankzij de verplaatsbaarheid en de hoogwaardige kwaliteit van de woningen die aardgasvrij en bijna geheel energieneutraal zijn. In de toewijzing aan huurders gaat tweederde van de STEK-woningen naar inwoners die op zoek zijn naar een sociale huurwoning, een derde is voor de middeninkomens.

Voorloper in flexwonen 

Voor het versnellen van de woningbouw werken we aan meer betaalbare huur en stelt de gemeente locaties beschikbaar voor flexwoningen. In samenwerking met de woningcorporaties komen daar flexwoningen van hoge kwaliteit. Deze zijn bedoeld voor alle reguliere woningzoekenden. De gemeente 's-Hertogenbosch is inmiddels een landelijke voorloper als het gaat om flexwonen met kwaliteit en woonzekerheid.