Handelshoeveelheid drugs gevonden bij controle industrieterrein Kruisstraat

16 december 2022
Foto van dozen met tabak

Woensdag 14 december controleerden verschillende veiligheidspartners waaronder gemeente, politie en douane 26 bedrijven op industrieterrein de Kruisstraat in Rosmalen. Naast verschillende misstanden op het industrieterrein werd op één locatie een handelshoeveelheid harddrugs aangetroffen. Waaronder Amfetamine, maar ook de MMDA, meer dan 200 XTC pillen en 3000 kilogram illegaal tabak. De politie onderzoekt de hoeveelheden verder en afhankelijk van de vastgestelde hoeveelheid volgt mogelijk sluiting van het pand.

Controle

Helaas zien we ook dat er criminelen zijn die in legale bedrijven, illegale diensten en activiteiten runnen. Dit zit ondernemers met de juiste bedoelingen vaak in de weg. Zij voelen zich niet veilig op het industrieterrein. De controles passen in een brede aanpak van de gemeente en veiligheidspartners om illegale activiteiten op industrieterreinen tegen te gaan. We maken ondernemers bewust van de gevaren van ondermijnende criminaliteit.

Overige misstanden

Aanleiding voor de controle waren de aanwijzingen die opgehaald zijn met de signaleringstoolkit van Avans Hogeschool en de Taskforce RIEC. Hierin werd met data, openbare gegevens en zichtbare aanwijzingen een informatiebeeld opgemaakt. Door alleen al naar de buitenkant van een bedrijf te kijken zijn er aanwijzingen die het informatiebeeld vullen. Dit noemen we een schouw. Wat is er opvallend bij een rondje over een industrieterreinen en wat hoort daar niet thuis. Door dit informatiebeeld zijn tijdens deze controle bij diverse bedrijven misstanden ontdekt. Van illegale arbeidsmigranten tot illegale bouwsels en het missen van vergunningen bij het gebruik van chemische stoffen.

Keurmerk Veilig Ondernemen

Op verzoek van eerlijke en betrouwbare ondernemers gaat de wijkmanager in samenwerking met Taskforce RIEC opnieuw bekijken hoe een samenwerking opzetten dat voldoet aan het Keurmerk Veilig Ondernemen. Een wens die ondernemers steunt in het veilig ondernemen op dit industrieterrein. Criminelen zullen zich minder vrij voelen op een industrieterrein waar andere ondernemers bewust bezig zijn met Veilig Ondernemen. Dit maakt het hen lastig.

Burgemeester Mikkers:

“Ondernemers zijn belangrijk voor onze Bossche economie en samenleving. Zij moeten in een veilige omgeving en een veilig gevoel kunnen ondernemen. Daar slaan we samen met veiligheidspartners en de ondernemers de handen voor ineen. Door controles uit te voeren en hen bewust te maken van signalen die wijzen op zaken die niet pluis zijn”.  

Meld uw vermoedens 

Ook u kunt helpen bij het werken aan een veilige omgeving rondom garageboxen en industrieterreinen. Ziet u iets dat niet pluis is? Meld dit bij de politie via 0900-8844 of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Ook kunt u vermoedens van ondermijning melden via het digitale contactformulier.