Iryna en haar kinderen voelen zich in Den Bosch zeer welkom

20 december 2022
Foto van Iryna Herasymenko

Iryna Herasymenko (35) is ruim negen maanden geleden samen met haar kinderen Julia (14) en Alexander (6) vanuit de regio Kyiv naar Nederland gekomen. Via een gastgezin belandde ze al snel in het opvangcentrum aan de Bruistensingel en dat was zeker geen achteruitgang. Ze wilde het gastgezin niet langer tot last zijn en heeft aan de Bruistensingel alle voor Oekraïense vluchtelingen nodige instanties naast de deur. Ze heeft sinds een aantal maanden zelfs betaald werk als interieurverzorgster voor twintig uur per week in zorgcentrum Noorderkroon, op loopafstand van het opvangcentrum.

Werk bij Noorderkroon

“Alles is op het opvangcentrum perfect geregeld”, constateert Iryna. “We hebben hier betere begeleiding. Alle vragen rond integratie worden snel beantwoord. De organisatie is goed. Er is medische zorg. We worden goed verzorgd met voeding, wat we zelf kunnen klaarmaken. En er is zelfs een banenmarkt.”

Via die banenmarkt vond zij ook haar baan bij Noorderkroon, een instelling waar ouderen wonen, die dat niet meer zelfstandig kunnen. Iryna werkt in Noorderkroon met overtuiging en plezier. Ze had nog geen band met verzorgend werk, want ze was in haar thuisland werkzaam als (banket)bakker, maar dat bleek geen enkele handicap.

Intussen steekt Iryna energie in Nederlandse taallessen. Ze is enorm gemotiveerd, ook al is haar stellige wens terug te keren naar Oekraïne. Ze kijkt absoluut niet neer op het werk in de Noorderkroon. Iryna: “Het is dankbaar en zinvol werk. Ik heb ook hele leuke en behulpzame collega’s. Ze hebben mij heel goed opgevangen toen ik begon.”

Manager Gijs Spooren

Gijs Spooren is manager bij BrabantZorg, de aan Noorderkroon gekoppelde organisatie. Hij heeft Iryna en nog twee andere Oekraïense personeelsleden leren kennen als ‘zeer gemotiveerde en prettige vrouwen’. Gijs: “We hebben hen expres niet op dezelfde locatie geplaatst om de integratie te bevorderen. En dat bleek een goede keuze.”

“Onze vaste medewerksters zijn heel goed omgegaan met de nieuwkomers. Communiceren was aanvankelijk wel een dingetje, maar dat gaat steeds beter. Met handen en voeten, een woordje Engels en een handige vertaalapp. Ik ben blij dat Iryna en haar landgenotes bij ons werken. Ze hebben echt een toegevoegde waarde.”

Man in Oekraïne achtergebleven

Iryna heeft haar draai dan ook gevonden en haar twee kinderen nog beter. “Ze gaan beiden naar een Nederlandse school, maar hebben daarnaast ook nog drie tot vijf uur per werkdag les via internet vanuit Oekraïne. Ja, dat is zwaar, maar het gaat goed”, verzekert ze. Toch zijn er ook nog zorgen. Haar man en ouders zijn nog in Oekraïne en dat blijft ook zo. Gelukkig is haar echtgenoot nog niet opgeroepen aan het front. Hij is in loondienst bij een bedrijf als isolatiespecialist. Er is dagelijks contact via beeldbellen op internet. Iryna: “Het gaat goed met hem, maar er is toch spanning. Daarom is het dan ook zo goed dat de kinderen en ik hier veel te doen hebben. Je kan de ellende niet helemaal vergeten, maar het helpt wel om er beter mee om te kunnen gaan.”