Jong geleerd is oud gedaan met Citytrainer

2 december 2022
Robin van Roosmalen geeft presentatie met afbeelding van hem zelf op de achtergrond

In de afgelopen 13 jaar hebben meer dan 2.000 mensen in Den Bosch de gewaagde stap gezet om Citytrainer te worden. Ze deden mee aan de zelfontwikkeling training van Citytrainer, die de grond legt voor unieke kansen, groei en ontwikkeling. Gisteren zijn meer dan 100 trainers op de 26e editie van de jaarlijkse terugkomdag samen gekomen in het Sportiom op Sportpark De Vliert, om elkaar te ontmoeten, leren kennen en inspireren. Maar ook om zelf te worden geïnspireerd door niemand minder dan zevenvoudig wereldkampioen kickboksen Robin van Roosmalen.

Unieke kans

De Citytrainercursus is het startpunt voor veel jongeren van een bijzondere ontwikkeling. Latifa (23), Shaila (30) en Bram (19) waren gisteren aanwezig op de terugkomdag en delen hun ervaringen en wat het hen gebracht heeft met Citytrainer.

Latifa:

“Op 14 jarige leeftijd startte ik al met vrijwilligerswerk en na een stage bij PowerUp073 werd ik Citytrainer. Door Citytrainer heb ik geleerd hoe je een activiteit organiseert. Van voorbereiding tot uitvoering en van zelfreflectie tot feedback geven. Ik ben door de training uit mijn comfortzone gestapt, wat mij veel kansen opleverde.”

Latifa werd vervolgens gevraagd voor de Krajicek Foundation. Deze organisatie beloont jongeren die zich positief inzetten voor hun eigen buurt, door ze een studiebeurs te bieden. In ruil voor het betalen van hun studiekosten, zetten de jongeren zich dan voor minimaal 100 vrijwillige uren in op een plein in hun buurt.

Niet alleen voor Latifa betekende de cursus veel. Citytrainer Shaila (30) startte tien jaar geleden met de training en geeft nu de training aan jongeren:

“Citytrainer heeft mij uit mijn eigen bubbel gehaald. Ik stond vaak op de achtergrond en kreeg door de cursus het zelfvertrouwen om voor de groep te staan. Nu geef ik zelf de cursus aan jongeren, hoe bijzonder is dat?”

Bram (19) startte de cursus om activiteiten te organiseren:

“Het was bijzonder dat ik de kans kreeg om de Citytrainer cursus te mogen doen. Door de cursus leerde ik activiteiten organiseren zoals het lasergame toernooi in het jongeren centrum, iets wat ik voor de cursus niet als mogelijk zag.”

Citytrainer

Citytrainer is een landelijk bekroond programma dat al 13 jaar lang duizenden deelnemers in ’s-Hertogenbosch helpt hun creatieve, sportieve, organisatorische en sociale talenten te ontwikkelen en vervolgens in te zetten. Het project heeft prijzen gewonnen zoals ‘Meer dan handen Vrijwilligersprijs’ en de ‘Goed Geregeld kwaliteitsonderscheiding’ van Movisie.

De samenwerking met netwerkorganisatie PowerUp073 richt zich vooral op jongeren die structureel te vinden zijn in de verschillende wijken in Den Bosch. Zij zetten als Citytrainer verschillende (sport)activiteiten op, vinden goede aansluiting bij de Bossche jeugd en worden als rolmodel gezien. Om deze trainers te waarderen, worden ze elk jaar verwelkomd op de terugkomdag. Dit is een mooi moment om terug te kijken op alles wat ze hebben geleerd en waar ze nu staan. Jaarlijks starten er in Den Bosch meer dan 100 jongeren met de training die wordt aangeboden voor bijna alle leeftijden, van 10 tot en met 100 jaar oud!  

Ga voor meer informatie over Citytrainer naar de website van Den Bosch.