“We hebben uitgeprobeerd, aangepast en geleerd”

25 januari 2023
Foto van Karen van Oorschot

Karen van Oorschot is senior medewerker ondersteuning op de noodopvang van het COA in Nuland. Ze is hier vanaf het begin bij betrokken. Nu de opvang wordt verlengd, kijkt ze terug op deze tijd. Van de eerste bussen met bewoners die in februari 2022 arriveerden tot aan het bijbrengen van de Nederlandse taal en cultuur. Karen: “We hebben uitgeprobeerd, aangepast en geleerd. Wat mij betreft gaan we daarmee door!”

“Het is februari 2022.  De eerste bussen met nieuwe bewoners van de noodopvang van het COA in Nuland arriveren op een zonnige dag tijdens carnaval. Een tikje zenuwachtig en met gezonde

Spanning, omdat het nu écht gaat gebeuren, staan de nieuwe medewerkers van de noodopvang klaar om de bewoners naar hun kamers te begeleiden. We laden de tassen uit, controleren namen en geven de kamersleutels. Hier hebben we als team de afgelopen weken naartoe gewerkt.”

Onderwijs

“De eerste prioriteit lag bij het onderwijs voor de kinderen. Samen met de gemeente en schoolbesturen in de regio maakten we plannen. Scholen zochten naar leerkrachten en gaven fietslessen aan de kinderen en hun ouders. Er was een tijdelijk (school)programma hier op locatie met behulp van vrijwilligers. Na de meivakantie konden de kinderen echt naar school. Daarnaast werd er vanwege de beperkte faciliteiten op de noodopvang ingezet op activiteiten. Van Nederlandse les in de parochie van Nuland, sportlessen en kookworkshops in de buurt, zomeravonden met volleybal, barbecue en bingo tot uitstapjes naar de stad, knutselen, dansen en filmavonden. Door medewerkers en met de hulp van vele vrijwilligers is er een breed aanbod opgezet.”

Dagbesteding

“De aankleding van het opvang fleurden we op. Dankzij donaties konden we plantjes neerzetten. Speeltoestellen en zandbakken werden geplaatst en er werd een moestuin aangelegd. Hier verbouwen bewoners hun eigen groente, wat zorgt voor een fijne dagbesteding. Ook is de zelfwerkzaamheid opgezet, zodat bewoners in de noodopvang kunnen werken. We hebben inmiddels fietsenmakers, begeleiders in de crèche op locatie, mensen die helpen bij de uitgifte van de maaltijden, bewoners die het buitenterrein netjes houden en bewoners die het sanitair poetsen.” 

Zwemlessen en open dag

“Na de zomer startten de zwemlessen voor alle kinderen. Ook een groep volwassenen begon met zwemlessen. Veiligheid, maar ook plezier staat hierbij centraal. De open dag in september was een groot succes. Veel omwonenden en andere geïnteresseerden brachten een bezoekje. Ze kregen een rondleiding en genoten van de hapjes die door de bewoners waren gemaakt.”

Meedoenbalie

“Een van de nieuwste projecten is de meedoenbalie. Meedoen in de samenleving bevordert de vroege integratie en participatie. Door mee te doen vergroten bewoners hun kennis van de Nederlandse taal en cultuur, doen ze werkervaring op en komen ze in aanraking met Nederlanders. De eerste contacten met bedrijven en instanties in de buurt zijn gelegd. Er zijn zelfs al eerste matches met bewoners die daar vrijwillig aan het werk zijn.” 

Veel bereikt

“Nu is het alweer winter. Een laagje ijs ligt op het doek van de paviljoens, de grond is bevroren. Zo’n tien maanden zijn we inmiddels open. Veel bewoners van het eerste uur zijn weer vertrokken, hun

kamers ingenomen door nieuwe gezinnen. Het team is inmiddels ervaren geworden in de in- en doorstroom van de vluchtelingen. Toch zijn er ook nog bewoners van het eerste uur aanwezig. Voor hen duurt het wachten lang.  Ik kijk terug op een mooie periode waarin we, samen met anderen die onze noodopvang een warm hart toedragen, veel hebben bereikt. We hebben uitgeprobeerd, aangepast en geleerd. Wat mij betreft gaan we daarmee door!”