De allermooiste kunst tussen het afval

2 maart 2023
Foto van de drie ontwerpen met op de voorgrond de kunstenaars

Op donderdag 2 maart werden drie winnende kunstwerken op de wagens van de Afvalstoffendienst gepresenteerd. Deze kunstwerken zijn van Marthe Zink, Saskia van der Linden en Sander Dirks. Vanaf nu zijn hun kunstwerken te bewonderen op een aantal wagens van de Afvalstoffendienst. Met dit idee wil de gemeente culturele makers een podium geven. En hun kunst naar alle Bosschenaren en bezoekers - uit de stad, wijken en dorpen - brengen. 

Deze drie kunstwerken werden gekozen uit 55(!) inzendingen van professionele kunstenaars. Een commissie van medewerkers van de afdeling cultuur, de Afvalstoffendienst en een curator maakten de keuze uit alle inzendingen. De chauffeurs van de wagens ondersteunden hen daarbij. Bij het maken van de keuze werd gekeken of de kunst ‘iets nieuws’ verbeeldt en een gevoel van trots op ’s-Hertogenbosch laat zien.

Aandacht voor makers

Wethouder Mike van der Geld: “Cultuur zet aan tot nadenken, het kan inspireren en verwonderen. Dat is precies wat de kunstwerken van Marthe, Saskia en Sander doen op de afvalwagens. Ze laten zien hoe we met elkaar met afval om kunnen gaan om onze gemeente schoon te houden. Ieder op hun eigen unieke manier. Ook hebben ze goed nagedacht over het middel waarop de kunst te zien is. In dit geval dus de rijdende wagens van de Afvalstoffendienst. Ik ben trots op dit initiatief en op het feit dat we op deze manier wegen vinden om meer mensen te bereiken met vormen van kunst. Zo brengen we kunst letterlijk aan huis!” 

Veel mooie inzendingen

Op de open oproep van de gemeente kwamen inzendingen van makers met een achtergrond uit bijvoorbeeld fotografie, grafische kunst, schilderkunst en illustratie. Uit de 55 inzendingen heeft de commissie tien ideeën gekozen. Deze kunstenaars kregen een vergoeding om hun ontwerp verder uit te werken. De drie winnaars krijgen, naast de bijzondere aandacht voor hun werk, nog een extra vergoeding. 

De winnende kunstenaars en hun ontwerpen

Marthe Zink

In haar tekening verwijst Marthe naar een schilderij van Jheronimus Bosch. Op het drieluik ‘De verzoeking van de heilige Antonius’ komt een vogel met een brief voor. De vogel van Marthe heeft geen brief aan zijn vlijmscherpe snavel. Hij gebruikt zijn snavel vol trots als prikker voor afval. De Oetel schiet hem te hulp. Samen voorkomen ze dat zwerfafval op straat belandt en houden ze ’s-Hertogenbosch schoon. 

Marthe maakt tekeningen, installaties en schrijft gedichten. Met haar werk laat ze de toeschouwer op een andere manier kijken naar beeld en woord. Dit doet ze door haar eigen werkelijkheid voor te houden. Met een vleugje humor, maar ook vervreemdend en dubieus. Marthe studeerde af aan de Bossche kunstacademie en werkt vanuit haar atelier in het centrum van ’s-Hertogenbosch. 

Saskia van der Linden

Het ontwerp van Saskia voor de afvalstoffenwagen laat een picknickend stel zien vanuit Het Bossche Broek. De dame wekt haar vriend met een bananenschil, ‘ruim je afval op!’ In de omgeving zijn bekende Bossche elementen te zien. De Draak, Jeroen Bosch en de St. Jan. Drie zwanen als link naar de Zwanenbroeders en een Oetel-kikker. En ook een Bossche bol met slang als een verwijzing naar de verleiding van Adam en Eva. Frederik Hendrik (het beleg van ‘s-Hertogenbosch) komt voorbij en gooit zijn blikje richting afvalbak.

Saskia van der Linden studeerde illustratieve vormgeving aan de kunstacademie in ’s-Hertogenbosch. Haar werk, vooral in collagestijl, is vrij intuïtief. Haar beelden ontstaan vaak door het toeval en het materiaal wat zij tegenkomt. Zo ontstaan eigen wereldjes, vaak anekdotisch en humoristisch. Naast illustraties maakt zij ook werk voor theater en publieke ruimtes. 

Sander Dirks

Sander liet zich inspireren door zwerfafval en technische vooruitgang om afval te verwerken. Zijn robot gaf hij menselijke eigenschappen mee, terwijl degene die hem bedient de echte held is. “Ik hoop dat mijn robot op de vuilniswagen straks zorgt voor een kleine glimlach en bewustwording. Dat we stilstaan bij het effect van zwerfvuil. En natuurlijk bij degene die het afval opruimt en zo onze stad een beetje mooier maakt”. 

Sander Dirks maakt onder de artiestennaam Sanscreen kleurrijke portretten van robots. Hij heeft een grote liefde voor popart, graffiti en street art. Zo maakt hij artistieke liefdesbaby’s uit de jaren '80 sci-fi robots en #iseefaces.

Heb jij een goed idee?

Na een succesvolle eerste editie in januari 2022 organiseerde de gemeente dit project voor de tweede keer. De afdeling cultuur doet vaker dit soort oproepen. Dus lijkt het jou leuk om hieraan mee te doen? Of heb je een goed idee voor een cultureel project? Houd dan de socials van de gemeente 's-Hertogenbosch in de gaten. Of meld je aan voor de nieuwsbrief van de afdeling Cultuur. Dan lees je wat de gemeente voor jou kan betekenen.