Regionale aanpak voetbal ongeregeldheden

20 april 2023
Voetbalveld

Steeds vaker hebben we als samenleving te maken met ongeregeldheden bij betaald voetbalwedstrijden. Ook in ’s-Hertogenbosch. Denk dan aan geweld en agressie tussen supporters, naar beveiligers en politie.

Dit gaat vaak samen met vernielingen en illegaal vuurwerk. De prijs die we hiervoor als samenleving betalen is er. Want het verpest de beleving en vreugde van goedwillende supporters . En het legt een zware belasting op de politiecapaciteit. De landelijke Regiegroep Voetbal en Veiligheid heeft daarom een gemeentelijk handelingskader gemaakt.

Betaald voetbal feest voor iedereen

Dat handelingskader is opgepakt in de politieregio Oost-Brabant. De burgemeesters van de vier voetbalsteden hebben hierover voor begin februari in ’s-Hertogenbosch overlegd. Samen met Eindhoven, Helmond en Oss, politie, Openbaar Ministerie en de betaald voetbal organisaties zijn ze tot en regionale aanpak gekomen, om mee aan de slag gaan.

Doel? Om samen in actie te komen tegen de ongeregeldheden. Hiermee hopen de partijen samen de ongeregeldheden terug te dringen. En betaald voetbal voor iedereen weer een feest te maken. Streven is om komend voetbalseizoen 2024/23 te starten met de regionale aanpak. Daarvoor lopen nu de voorbereidingen.

Handelingskader

Het handelingskader stelt een aanpak voor met verschillende bestuursrechtelijke maatregelen. Dit kan het invoeren van een voetbalvergunning zijn. Maar ook herstelmaatregelen om de fysieke veiligheid in en rond het stadion te verbeteren. Of het opleggen van restricties na (herhaalde) collectieve misdragingen door zogenaamde supporters. Binnen Oost-Brabant is er overeenstemming over de regionale, gelijke implementatie van maatregelen.


Het Bossche nieuws in één oogopslag

Het laatste nieuws uit de gemeente in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief via het aanmeldformulier.