Ontheffing milieuzone

De gemeente heeft een milieuzone voor vrachtauto's. De zone omvat de oude binnenstad, ’t Zand en het gebied tussen de Zuid-Willemsvaart en de Aa. Vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton met Euro IV dieselmotor of schoner mogen de milieuzone in. Net als vrachtwagens op aardgas, LPG of met elektromotor.

Soorten ontheffingen milieuzone

Als uw vrachtwagen niet aan de milieuregels voldoet, kunt u een ontheffing aanvragen voor de milieuzone binnen de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Er zijn 3 soorten ontheffingen:

Dagontheffing

Kosten: € 29,00. Een dagontheffing geldt tot 6.00 uur de volgende dag. Vraagt u de ontheffing voor de dag zelf aan, dan is deze pas geldig vanaf het moment van betaling. U kunt maximaal 12 ontheffingen per jaar en per kenteken aanvragen.

Bedrijven moeten eerste een digitale inlogcode aanvragen. Vraag een inlogcode aan via het digitale aanvraagformulier. Dit duurt gemiddeld drie werkdagen. Na ontvangst van de inlogcode en de handleiding kunt u uw ontheffing aanvragen. 

Ontheffing langere levertijd

Kosten: € 29,00. Hebt u inmiddels een euroVI besteld? Als u dit kan aantonen, kan u een langdurige (tijdelijke) ontheffing krijgen voor uw huidige vrachtauto. De ontheffing geldt tot het moment van levering van de nieuwe vrachtauto. Stuur uw schriftelijke aanvraag met het kentekenbewijs van uw vrachtauto, het aankoopbewijs van de nieuwe vrachtwagen en een verklaring van levering (datum) door leverancier via dit contactformulier.

Hardheidsclausule

Kosten: € 170,30. Als u kunt aantonen dat u door de milieuzone in de financiële problemen komt, dan kunt u een beroep doen op de hardheidsclausule. De gemeente kan besluiten een tijdelijke ontheffing te geven. Voldoet u aan de voorwaarden (pdf)? Vul het aanvraagformulier (pdf) in en stuur deze per post terug naar de gemeente.

Landelijke ontheffing

Heeft uw vrachtwagen een landelijke ontheffing, dan hoeft u geen speciale ontheffing voor de gemeente ’s-Hertogenbosch aan te vragen. Controleer of uw voertuig een landelijke ontheffing heeft op de website van Milieuzones.

Boete

Medewerkers van de afdeling Stadstoezicht controleren in de milieuzone. Aan het kenteken zien zij of een vrachtauto voldoet aan de gestelde eisen. Een chauffeur die zich niet aan de regels houdt kan een boete krijgen van € 240,00.