Parkeren

Parkeergarages

Wilt u in de omgeving van onze binnenstad parkeren? U kunt dan terecht in één van de 8 parkeergarages. Borden langs de route naar het centrum geven aan of er nog vrije parkeerplaatsen zijn.

Parkeren op straat

Liever dichtbij een adres in de binnenstad parkeren? Maak dan gebruik van de parkeerplaatsen op straat. Het tarief varieert tussen € 2,72 en € 3,93 per uur (2023). Kijk op de parkeermeter voor de betaaltijden en het tarief. U kunt bedrijfsmatig vooraf een dagontheffing aanvragen.

Betaald parkeren op straat kan alleen met de pinpas of via een app van een parkeerprovider. Het voordeel van een parkeerprovider is dat u alleen de tijd betaalt dat u daadwerkelijk parkeert. In de parkeergarages is het mogelijk om te betalen met geld, pinpas of creditcard.  

Hoe werkt het?

Geef na het parkeren de locatiecode van de parkeerautomaat door aan uw provider. Dit doet u door te bellen, sms’en of hun app te gebruiken. Elke automaat of paal heeft een eigen code. Zo start u de parkeertijd. Stop de parkeertijd door weer te bellen, sms’en of de app te gebruiken. Bent u vergeten uw parkeertijd stop te zetten? Neem dan contact op met uw provider.

P+R Transferia

Er zijn 3 P+R transferia rondom ’s-Hertogenbosch. Hier kunt u voor € 5,10 (2023) uw auto parkeren en met de gratis bus of leenfiets naar de binnenstad (maximaal 4 personen per kaartje). Op de website van Visit Den Bosch vindt u daarover meer informatie. 

Parkeervergunning

U kunt een parkeervergunning aanvragen/wijzigen als bewoner of bedrijf, als u geen eigen parkeerplaats hebt. Uw parkeerproduct verlengen? Klik op de knop hieronder.

Bezoekersregeling

Woont u in een gebied met betaald parkeren? Dan kunt u een bezoekersregeling aanvragen, zodat uw bezoek met korting kan parkeren. U kunt bezoek makkelijk digitaal (via smartphone of computer) of telefonisch aanmelden. Ga naar de pagina Bezoekersregeling voor meer informatie.

Fietsenstallingen

Er zijn 4 bewaakte fietsenstallingen in het centrum van ’s-Hertogenbosch.

Parkeren voor gehandicapten

Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u op openbare parkeerplekken én gehandicaptenparkeerplaatsen parkeren. Op de pagina Gehandicaptenparkeerkaart vindt u de regels en aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart.

Op de website Stad in Kaart staan de (gehandicapten)parkeerplaatsen in en rondom het centrum.

U kunt ook een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen bij uw woning. Daar zijn wel voorwaarden (Artikel 16 tot en met 20) aan verbonden.

Heb je een gehandicaptenparkeerkaart en kom je binnenkort naar de binnenstad van ’s-Hertogenbosch? Gebruik dan onze slimme parkeerapp. Deze geeft aan welke gehandicaptenparkeerplaatsen nog vrij zijn en helpen je er naartoe te navigeren. Lees hoe het werkt op de website van Den Bosch.

Parkeren elektrische voertuigen

Hebt u een elektrisch voertuig? U kunt parkeren bij de verschillende oplaadpunten in de gemeente.

Ligt de laadpaal in een betaald parkeren gebied? Dan moet u parkeergeld betalen. Ligt de laadpaal in vergunninghoudersgebied? Dan mag u alleen laden als u ook een parkeervergunning heeft voor dit gebied.

Bezwaar parkeerboete

Heeft u een parkeerboete oftewel naheffingsaanslag parkeerbelasting ontvangen? En bent u het er niet mee eens? Dan kunt u een parkeerbezwaar indienen. U kunt digitaal bezwaar maken tegen de boete.

U krijgt een parkeerboete als u niet betaalt bij de parkeerautomaat, via een parkeerapp op uw smartphone, aangemeld bent met de digitale bezoekersregeling of niet de juiste parkeervergunning heeft. In het bezwaarschrift legt u uit waarom u het niet eens bent met de parkeerbon (naheffingsaanslag parkeerbelastingen). Vergeet geen bewijsstukken bij te voegen waaruit blijkt dat u onterecht een parkeerboete gekregen hebt.

Parkeert u op een plek waar niemand mag parkeren? Rijdt u te hard of door rood licht? Dan krijgt u geen parkeerbon maar een verkeersboete. Deze verkeersboetes krijgt u van het Centraal Justitieel Incassobureau en niet van de gemeente. Heeft u een verkeersboete gekregen en bent u het daar niet mee eens, dan kunt u daartegen bezwaar indienen bij de officier van justitie.

Foto opvragen inrijverbod

In meerdere straten in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch geldt een inrijverbod. Op sommige plaatsen wordt het gesloten verklaren gebied geregistreerd door camera’s. Hebt u een boete ontvangen voor het inrijden van de Kasterenbrug in de Van Berckelstraat? Dan kunt u fotobewijs van de overtreding opvragen via het digitaal formulier. U krijgt dan binnen een paar werkdagen de foto en het brondocument per mail toegestuurd. U kunt hier geen bezwaar indienen. Hoe u dat moet doen staat op de boete die u hebt ontvangen.

Selectief Toegangssysteem (STS)

Sommige gebieden in de gemeente zijn beperkt toegankelijk voor verkeer. Deze zijn afgesloten met een piramide of paal in het wegdek. Moet u in dit gebied zijn? U kunt een toegangspas voor het Selectief Toegangssysteem aanvragen. Kijk eerst of u aan de voorwaarden (pdf) voldoet. Vraag de toegangspas digitaal aan