Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

Rijbewijs

Het aanvragen én ophalen van uw rijbewijs doet u persoonlijk bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Maak daarvoor eerst een afspraak. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Meenemen

Neem het volgende mee als u uw rijbewijs komt aanvragen: 

 • Een geldig legitimatiebewijs.
 • 1 Recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Uw oude rijbewijs, als u dat komt vernieuwen.

Let op: bij uw eerste rijbewijs, hebt u goedkeuring van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) nodig.

Ophalen

5 Werkdagen na uw aanvraag ligt het rijbewijs klaar. Een rijbewijs haalt u op waar u het hebt aangevraagd. Vergeet niet uw oude rijbewijs mee te nemen, want dat moet u inleveren! Een afspraak hiervoor maken is niet nodig. Het is wel mogelijk om het document op afspraak af te halen.

Geldigheid

Het rijbewijs voor een bromfiets, motor, landbouwvoertuig of personenauto is in de meeste gevallen 10 jaar geldig. Rijbewijzen voor vrachtauto en bus hebben sinds 19 januari 2013 een geldigheidsduur van maximaal 5 jaar. Deze termijnen kunnen door medische redenen of vanwege uw leeftijd korter zijn. De geldigheidsduur staat op het rijbewijs.

Spoed

Rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, ligt het na 2 werkdagen klaar. U betaalt extra kosten. Hebt u het rijbewijs nog sneller nodig? Dan kunt u de eerste werkdag na uw aanvraag vanaf 10.00 uur bellen of het al binnen is. Hebt u uw oude rijbewijs niet meer? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. 

Kosten

Tarief 2018
Rijbewijs € 39,45
Eigen verklaring CBR € 34,80
Extra kosten bij spoedaanvraag € 34,10

Medische keuring

Een medische keuring is nodig als:

 • Uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt.
 • U een medische beperking hebt.
 • U een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft (C, CE, D of DE). U kunt zich niet laten keuren door uw huisarts, ga naar een arbo-arts/geregistreerde bedrijfsarts.

Volg de procedure via de website van het CBR. Doe dit minimaal 12 weken voor het aanvragen of verlopen van uw rijbewijs. 

Gezondheidsverklaring (Eigen Verklaring)

Een Gezondheidsverklaring van het CBR hebt u in de volgende gevallen nodig:

 • Om medische redenen (bijvoorbeeld chronische ziekte).
 • Als uw rijbewijs verloopt op of ná uw 75e verjaardag.
 • Bij een rijbewijs voor de categorieën C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E en DE, ook bij verlenging.
 • Bij omwisseling van een rijbewijs van de Nederlandse Antillen, Aruba of een land buiten de Europese Unie. 
 • Bij rijbewijzen voor diplomatieke ambtenaren en hun gezinsleden.
 • Bij uw eerste rijbewijs, dit regelt uw rijschool.

Een Gezondheidsverklaring nodig? Regel dit snel en eenvoudig op mijn.cbr.nl
Niet digitaal? Vraag een papieren Gezondheidsverklaring bij de gemeente aan. Maak hiervoor een afspraak. Vul het formulier in en stuur het naar het CBR. U krijgt binnen 1 tot 3 maanden een reactie van het CBR. Daarna kunt u het rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

Omwisseling rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u in sommige gevallen omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. De normale levertijd van 5 werkdagen is niet gegarandeerd. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.