Samen is leuker, samen tegen eenzaamheid

Voel jij je (soms) eenzaam? Of ken je iemand die zich eenzaam voelt? Op deze pagina lees je wat je kunt doen.

Meer eenzaam

Meer mensen voelen zich eenzamer in de zomer. Ook voelt ruim een derde van de Bosschenaren zich eenzamer dan vóór de coronacrisis. Dit zijn vooral ouderen, alleenstaanden, gezinnen met maar één ouder, en jongeren.  

Kijk naar elkaar om deze zomer

Samen zorgen we ervoor dat iedereen zich minder eenzaam voelt:

 • Bel eens aan bij die buurvrouw voor een praatje of een kop koffie.
 • Nodig iemand uit voor een wandeling.
 • Neem iemand mee naar een leuke activiteit. Inspiratie nodig? Kijk wat er te doen is tijdens de Bossche Zomer.
 • Stuur iemand een kaartje of bel eens op.
 • Of maak spontaan een praatje met iemand op straat. Zoiets kleins maakt misschien een groot verschil voor die ander.

Waar kun je terecht voor hulp?

Voel je je zelf eenzaam, of zoek je sociaal contact of leuke activiteiten? Hier vind je steun en informatie:

 • Koo: Kijk voor meer informatie op de website van Koo. Je kunt Koo ook bellen op 073-206 88 88 of langsgaan bij een wijkplein.
 • Infopunt Eenzaamheid van Farent: Kijk voor steun en informatie op de website van Farent. Of bel met Farent op 073-206 81 20 of mail naar infopunteenzaamheid@farent.nl.
 • Hulp tijdens corona: Kijk voor een overzicht van alle hulp in onze gemeente tijdens corona op de website van vrijwilligersnetwerk Galant. Hier lees je waar je hulp kunt vragen én hulp kunt aanbieden.

Wil je even praten?

Vind je het fijn om eens te bellen voor een praatje of om advies te vragen? Er zijn meerdere telefoonlijnen die je kunt bellen. Kijk voor een overzicht van telefoonlijnen op deze website van Galant.

Wat kun je zelf doen?

In onze gemeente zijn er initiatieven die je gezelschap en bezigheid kunnen geven, bijvoorbeeld:

 • Kameraden: Stichting Kameraden brengt jonge mensen en alleenstaande ouderen samen. Je krijgt een kijkje in elkaars leven en onderneemt samen (groeps)activiteiten.
 • Vriendencafé Bij Katrien: Hier ontmoet je anderen tijdens een kop koffie of een activiteit. Het Vriendencafé is iedere donderdag open van 14.00 tot 16.00 uur. Dit is Bij Katrien aan de Schilderstraat 33 in ’s-Hertogenbosch.
 • Cursus ‘Positief gezond ouder worden’: Deze cursus is voor ouderen tussen 55 en 75 jaar die gezond en gelukkig oud willen worden. Je leert om actief vorm te geven aan je eigen leven. En je doet tegelijk nieuwe contacten op. Kijk voor meer informatie op de website van Farent.

Kijk op deze pagina voor tips over Bossche initiatieven die tijdens corona helpen om je minder eenzaam te voelen.

Vrijwilligerswerk

Door vrijwilligerswerk te doen kun je een ander helpen of voel je jezelf minder eenzaam. Vrijwilligerswerk helpt om meer sociale contacten te hebben. Er zijn veel organisaties in onze gemeente die nog vrijwilligers zoeken. Kijk voor vrijwilligersvacatures in onze gemeente op de vacaturebank van Galant

Wat doet de gemeente?

Lees hier meer over eenzaamheid in ’s-Hertogenbosch en wat de gemeente hieraan doet.