Schulden

Hebt u moeite om rond te komen? Bent u bang om in de schulden te raken en wilt u dat voorkomen? Of hebt u al te maken met aanmaningen van schuldeisers? Vraag dan om Eerste Hulp Bij Geldzaken (EHBG), voordat de situatie uit de hand loopt. Bel de gemeente op 073 615 51 55 en vertel ons over uw financiële problemen. 

Voor wie?

Iedereen die in ’s-Hertogenbosch woont. Ook jongeren en ondernemers met financiële problemen.

Problemen voor zijn

We willen problemen met geld (armoede en schulden) meer en meer voor zijn. Onder meer door signalen op te pakken die de gemeente, woningcorporatie en energiebedrijven aan elkaar geven. Bij inwoners die geldproblemen dreigen te krijgen, gaan we meteen op huisbezoek. En kijken we wat nodig is om de situatie te veranderen. Zo staat u er niet alleen voor.

Schulddienstverlening

Soms is een advies niet genoeg. Dan bent u beter geholpen met budgetbegeleiding of een budgetcursus. Hebt u al schulden? Dan kan een regeling met uw schuldeisers of tijdelijk beheer van uw geld nodig zijn. Voor het oplossen van schulden is hoe dan ook flink wat doorzettingsvermogen voor nodig. Maar u staat er niet alleen voor.  

Sociale lening

Moet u een aankoop doen of kleine rekening betalen? Kunt u niet lenen bij de bank? Dan leent de gemeente u eventueel een klein bedrag. Bijvoorbeeld voor een nieuwe wasmachine of koelkast. Let op: ook bij de gemeente betaalt u rente voor een lening.

Gedupeerden toeslagenaffaire

Bent u slachtoffer van de toeslagenaffaire van de Belastingdienst? Dan kunt u terecht bij een van onze consulenten. U leest daar alles over in deze folder (pdf). U kunt ook contact opnemen met Sociaal Raadslieden. Zij helpen u verder bij problemen rond schulden, inkomen, wonen, zorg of opvoeding. Voor Sociaal Raadslieden kunt u bellen op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur (op woensdag vanaf 10.00 uur) via (073) 615 90 90. Of stuur een e-mail via het digitale contactformulier.

Eerste Hulp bij Geldzaken voor energierekening

De energieprijzen zijn op dit moment hoog. Vanuit het Rijk is er daarom €800 energietoeslag per huishouden beschikbaar voor inwoners met een laag inkomen. U hebt recht op deze energietoeslag als uw gezamenlijk inkomen (peildatum 1 januari 2022) niet hoger is dan 120% van het sociaal minimum. U leest hier meer over op de pagina energietoeslag

Voor een groep inwoners is deze compensatie mogelijk niet voldoende om de hogere energierekening te betalen. Daarom roepen we inwoners die problemen krijgen met het betalen van hun energierekening op om zich te melden bij Eerste Hulp bij Geldzaken. Samen kijken we naar oplossingen. Ook de tips (pdf) om de energierekening omlaag te brengen helpen hierbij.

Eerste Hulp Bij Geldzaken voor ondernemers

Bent u ondernemer en maakt u zich zorgen over uw financiën? Hebt u al betalingsproblemen of zijn er al (dreigende) schulden? Wacht niet te lang en maak een afspraak bij Eerste Hulp Bij Geldzaken voor ondernemers. We kijken samen met u hoe wij u kunnen ondersteunen. Bel voor een afspraak naar de gemeente via (073) 615 51 55.