Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

Parkeren

Parkeertarieven 2019

Ieder jaar stellen wij de parkeertarieven voor het komende jaar vast. Per 1 januari 2019 verhogen we de prijzen met 1,9%, gelijk aan het prijsindexcijfer. (Het prijsindexcijfer is een percentage dat aangeeft hoe de gemiddelde prijzen in een jaar veranderd zijn.) Hier kunt u de nieuwe bedragen inzien:

Parkeervergunningen

Veelgestelde vragen

Hebt u vragen over het verlengen van uw parkeervergunning? Lees hier de veelgestelde vragen.

Aanvragen of verlengen

U kunt een parkeervergunning aanvragen of wijzigen als bewoner of bedrijf, als u geen eigen parkeerplaats hebt. Hierover leest u meer op de webpagina Parkeervergunning

Om uw parkeerproduct te verlengen, klikt u op de knop hieronder:

Parkeergarages

Wilt u in de omgeving van onze binnenstad parkeren? U kunt dan terecht in één van de 8 parkeergarages. Borden langs de route naar het centrum geven aan of er nog vrije parkeerplaatsen zijn.

Parkeren op straat

Liever dichtbij een adres in de binnenstad parkeren? Maak dan gebruik van de parkeerplaatsen op straat. Het tarief varieert tussen € 1,60 en € 2,70 per uur. Kijk op de parkeermeter voor de betaaltijden en het tarief. U kunt bedrijfsmatig vooraf een dagkaart parkeren kopen.

U kunt onder andere betalen met uw mobiele telefoon. U meldt zich vooraf aan bij één van de providers. Deze vindt u onderaan de pagina. Daarna werkt het als volgt:

  • Geef na het parkeren de locatiecode van de parkeerautomaat door aan uw provider. Dit doet u door te bellen, sms’en of hun app te gebruiken. Elke automaat of paal heeft een eigen code. Zo start u de parkeertijd.
  • Stop de parkeertijd door weer te bellen, sms’en of de app te gebruiken.

P+R Transferia

Er zijn 3 P+R transferia rondom ’s-Hertogenbosch. Hier kunt u voor € 4,00 uw auto parkeren en met de gratis bus of leenfiets naar de binnenstad (maximaal 4 personen per kaartje). Op de pagina P+R Transferia vindt u meer informatie. 

Bezoekerskaartjes

Bewoners van de binnenstad en wijken waar vergunninghoudersparkeren is ingevoerd kunnen hun bezoek goedkoop laten parkeren. U geeft een bezoekerskaartje aan uw bezoek. Woont u in het Paleiskwartier, Deuteren of de Vliert? Vraag dan een chipkaart voor bezoekers aan.

Fietsenstallingen

Er zijn 4 bewaakte fietsenstallingen in het centrum van ’s-Hertogenbosch.

Parkeren voor gehandicapten

Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u op openbare parkeerplekken én gehandicaptenparkeerplaatsen parkeren. Op de pagina Gehandicaptenparkeerkaart vindt u de regels en aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart.

Op de website Stad in Kaart staan de (gehandicapten)parkeerplaatsen in en rondom het centrum.

U kunt ook een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen bij uw woning. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Parkeren elektrische voertuigen

Hebt u een elektrisch voertuig? U kunt parkeren bij de verschillende oplaadpunten in de gemeente. Let op: sommige parkeerplaatsen liggen in het gebied betaald parkeren. U moet dan wel parkeergeld betalen.

Parkeerboete

Parkeergeld is het bedrag dat u betaalt als u parkeert in een gebied waar betaald parkeren geldt. Betaalt u niet of te weinig? Dan kunt u een boete krijgen. Deze boete heet ‘naheffingsaanslag parkeerbelasting’. U kunt digitaal bezwaar maken tegen de boete.

Selectief Toegangssysteem (STS)

Sommige gebieden in de gemeente zijn beperkt toegankelijk voor verkeer. Deze zijn afgesloten met een piramide of paal in het wegdek. Moet u in dit gebied zijn? U kunt een toegangspas voor het Selectief Toegangssysteem aanvragen. Kijk eerst of u aan de voorwaarden (pdf) voldoet. Vraag de toegangspas digitaal aan