Visual van Theater aan de Parade

Nieuw Theater aan de Parade

Via deze pagina houden we u op de hoogte van het project nieuwbouw Theater aan de Parade.

NOAHH ontwerpt nieuw Theater aan de Parade

Architectenbureau NOAHH uit Amsterdam ontwerpt het nieuwe Theater aan de Parade. Het ontwerp van NOAHH draagt bij aan de verdere ontwikkeling van ’s-Hertogenbosch tot cultuurstad van het Zuiden. In het gebouw komen 2 multifunctionele zalen. Elk met een eigen sfeer en een eigen programmering. Alle ruimtes zijn verbonden door ruime foyers. Met veel daglicht en zicht op de Parade. Het theater is straks een verlengstuk van de Parade.

Het gebouw past goed binnen de omgeving van de Parade. In het gebouw zijn veel slimme en duurzame oplossingen verwerkt. Zoals hergebruik van delen van de constructie en van materialen. De zalen zijn multifunctioneel te gebruiken. Er komen extra ruimtes, die flexibel in de programmering kunnen worden gebruikt. De kelder staat in verbinding met de foyer, waardoor deze verdieping echt onderdeel is van het gebouw.

Met het ontwerp van NOAHH kan Theater aan de Parade breder en flexibeler programmeren. En is er ruimte voor ontmoeting. NOAHH ziet het gebouw als meer dan alleen een theater. Het is dé plek waar je naar toe gaat om te ontspannen. Een plek waar je je meteen thuis voelt.

Bekijk het document (pdf) voor een impressie van het ontwerp van het nieuwe theater.

Het ontwerpteam van NOAHH heeft veel ervaring met vergelijkbare projecten. Ze zijn ook de architect van TivoliVredenburg (Utrecht) en het Onderwijs en Cultuur Cluster in Den Haag. NOAHH is geen vreemde in ’s-Hertogenbosch. Ze ontwierpen het Belvédère appartementencomplex, het hoofdkantoor van RICOH en kantorencomplex Belvédère II in het Paleiskwartier.

Definitief ontwerp

De afgelopen maanden is het voorlopig ontwerp verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Er zijn bijvoorbeeld keuzes gemaakt over uitstraling en materialen van zowel de binnen- als buitenkant. Tijdens dit proces is omwonenden en de klankbordgroep gevraagd om mee te denken over de uitstraling van het gebouw. Samen met de aannemer wordt het ontwerp nu verder technisch uitgewerkt.

Aannemer

Mertens Bouwbedrijf BV bouwt het nieuwe Theater aan de Parade. Het werk is op 30 december 2019 gegund. Mertens Bouwbedrijf BV is verantwoordelijk voor de vernieuwing en uitbreiding van het MECC in Maastricht en Musis Sacrum in Arnhem. De aannemer is al tijdens het ontwerpproces aangehaakt. Daardoor kan hij vroegtijdig adviseren over uitvoeringstechnische zaken van het ontwerp. Denk daarbij aan maakbaarheid en planning. Daarnaast bekijkt de aannemer samen met het ontwerpteam waar nog verbeteringen mogelijk zijn. We verwachten dat het nieuwe theater zijn deuren opent in het theaterseizoen 2023/2024.

Vastgesteld bestemmingsplan en verleende omgevingsvergunning

Op 6 oktober 2020 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Theater aan de Parade 2020 vastgesteld. Op grond van dit bestemmingsplan heeft het college van burgemeester en wethouders op 26 oktober 2020 de omgevingsvergunning voor de nieuwbouw van het theater verleend.

In november zijn het besluit bestemmingsplan en het besluit omgevingsvergunning voor de bouw van het nieuwe Theater aan de Parade ter inzage gelegd. Op dinsdag 15 december sloot de inzage termijn. Tegen deze besluiten is beroep aangetekend bij de Raad van State.  Daarnaast is ook een verzoek om een voorlopige voorziening ingediend.  De voorzieningenrechter heeft in februari een uitspraak gedaan. Zij concludeert dat, hoewel de bodemprocedure nog doorlopen moet worden, de beroepsgronden ‘op voorhand geen aanknopingspunten geven voor de verwachting dat de bestreden besluiten in de hoofdzaak geen stand zullen houden’. De verzoeken om een voorlopige voorziening zijn dan ook afgewezen.

Op 6 oktober 2020 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Theater aan de Parade 2020 vastgesteld. Op grond van dit bestemmingsplan heeft het college van burgemeester en wethouders op 26 oktober 2020 de omgevingsvergunning voor de nieuwbouw van het theater verleend.

Sloop en bouw

Medio april 2021 is gestart met de sloop van het theater. Waarbij de kelder en de constructie van de grote zaal behouden zijn gebleven. Inmiddels is de sloop klaar en wordt er volop gebouwd aan het nieuwe theater.

Hoe we onder andere bouwkundige opnames, het inrichten van de bouwplaats, de routes voor het bouwverkeer en andere praktische zaken regelen vind je op deze pagina onder het kopje ‘praktische informatie’.

Blijf op de hoogte

Vanaf de start van de sloop sturen wij regelmatig een e-mail. Daarin kunt u lezen wat er de volgende week gaat gebeuren op en rond de bouwplaats. Wilt u graag op de hoogte gehouden worden? Meld u dan aan voor dit bouwnieuws (pdf) door een e-mail te sturen via het digitaal contactformulier o.v.v. ‘bouwnieuws’.

Meldingen

Heeft u een vraag over de werkzaamheden of wilt u iets melden?

  • Stuur tijdens werktijden bij voorkeur een bericht via het digitaal contactformulier of neem contact op via telefoonnummer (073) 615 51 55.
  • Ziet u buiten werktijden iets op of rond de bouwplaats wat niet klopt of heeft u een spoedmelding? Dan kunt u  in de avond- en weekenduren bellen naar het calamiteitennummer van de aannemer 0497-598250.

Ziet u buiten werktijden mensen op de bouwplaats die daar niet horen neem dan rechtstreeks contact op met de politie.

Meer informatie

U vindt alle raadsstukken terug in het digitale dossier Theater.

Meer informatie over NOAHH is te vinden op de website van NOAHH.

Heb u vragen over dit project? Stuur dan een bericht via het digitaal contactformulier.

Praktische informatie

Downloads

Raadsvoorstel mei 2018

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.