Toegankelijkheidsprijs

De gemeente ’s-Hertogenbosch reikt ieder jaar de Toegankelijkheidsprijs uit. Hiervoor kan iedereen mensen en organisaties uit ‘s-Hertogenbosch aanmelden. Helden die zich enorm inzetten voor toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid voor mensen met een beperking. Bijvoorbeeld de buurvrouw, die elke week hardloopt met iemand met een visuele beperking. Of dat ene festival, dat zorgt dat het volledig toegankelijk is. Ook voor bezoekers met een beperking. 

Finalisten 2023

Cor Unum, Dans en Sparkle, en Simon Kumeling maken dit jaar kans op het winnen van de Toegankelijkheidsprijs. Zij zetten zich buitengewoon in voor toegankelijkheid in de gemeente ’s-Hertogenbosch. In deze video op YouTube stellen de driefinalisten zich voor. Ze maken kans op wisseltrofee Haantje de Voorste en een geldbedrag van 3.000 euro. De winnaar van de Toegankelijkheidsprijs wordt bekendgemaakt op donderdagavond 5 oktober. 

Inspirerende helden

Al meer dan 70 jaar vinden ze bij keramisch atelier Cor Unum dat iedereen een plekje verdient. Iedereen is er welkom. De taken en werkplek worden persoonlijk afgestemd, zodat iedereen, met of zonder beperking, in zijn kracht wordt gezet. Door op die manier tijd met mensen om te gaan, bloeien ze op en groeien ze in hun mogelijkheden. Zo draagt iedereen bij Cor Unum op zijn eigen manier bij aan de prachtige eindproducten.   

Bij stichting Dans en Sparkle komen de werelden van dansers met en zonder beperking samen. De lessen zijn er zo ingericht dat iedereen mee kan doen en helemaal zichzelf kan zijn. Het maakt er niet uit of je een rolstoel zit, autisme hebt of minder goed kan horen. Iedereen mag en kan bewegen, en je bent helemaal goed zoals je bent. Het gaat erom dat je plezier hebt in wat je doet. Dit zie je terug in de stralende gezichten en de vrijheid waarmee wordt gedanst.   

Met enorm veel enthousiasme helpt Simon Kumeling mee om de cultuursector in ’s-Hertogenbosch toegankelijker te maken. Zijn autisme en lichte verstandelijke beperking zijn voor hem juist een motivatie om dit te doen. Zijn motto is dan ook: ‘Je bent niet beperkt, je hebt mogelijkheden’. Hij zet zich vrijwillig in voor diverse projecten rondom toegankelijkheid. Zo heeft Simon bijvoorbeeld voor Huis73 veel activiteiten mee opgezet en uitgevoerd, schreef hij een toegankelijkheidsplan voor het Art United Festival en is hij publieksbegeleider en adviseur bij Theaterfestival Boulevard en SKEER. 

Samen zorgen we dat iedereen kan meedoen

Wethouder Ufuk Kâhya is een van de juryleden van de Toegankelijkheidsprijs:

“Het was weer hartverwarmend om te zien hoeveel verschillende helden werden aangemeld. We willen een toegankelijke gemeente zijn, waar iedereen welkom is. Een plek waar iedereen kan wonen, werken, leren, sporten en plezier maken. Als gemeente hebben we een verantwoordelijkheid om dat mogelijk te maken, maar we kunnen het niet alleen. We zijn blij dat we dit samen kunnen doen. Niet alleen met alle aangemelde helden, maar ook heel veel anderen dragen daaraan hun steentje bij. Daardoor komen we steeds dichterbij een ’s-Hertogenbosch van en voor iedereen.” 

Wat is toegankelijkheid?

Toegankelijkheid gaat over bereikbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en kunnen meedoen. Dat gaat verder dan de toegang en inrichting van gebouwen en openbare ruimte. Toegankelijkheid zorgt dat: 

  • iedereen kan genieten van een concert, evenement, een hapje eten of sporten;
  • informatie op de website van een bedrijf/organisatie voor iedereen duidelijk en makkelijk te vinden is;
  • iedereen zich thuis voelt bij een organisatie, bij een activiteit of in een bedrijf;
  • iedereen gebruik kan maken van de voorzieningen en diensten die worden aangeboden.