Toegankelijkheidsprijs

We zoeken onzichtbare helden! Helden die zorgen dat mensen met een beperking kunnen meedoen in de samenleving, net als iedereen. Ook nu we anderhalve meter afstand moeten houden. Zet jij je hiervoor in? Of ken jij zo’n organisatie of persoon? Meld jezelf of die ander dan aan voor de Toegankelijkheidsprijs!

Een toegankelijk 's-Hertogenbosch

We willen een toegankelijke gemeente zijn waar iedereen welkom is en kan meedoen, zodat alle inwoners gelijke kansen hebben en zich geaccepteerd voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. Als gemeente hebben we hierin een taak, maar we kunnen het niet alleen. Daarvoor hebben we iedereen nodig. Gelukkig gebeurt er al veel. Met die Toegankelijkheidsprijs willen we die onzichtbare helden die zich hiervoor inspannen meer zichtbaar maken én waarderen.

Wat is toegankelijkheid?

Toegankelijkheid gaat over bereikbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en kunnen meedoen. Dat gaat verder dan de toegang en inrichting van gebouwen en openbare ruimte. Toegankelijkheid zorgt dat:

  • iedereen kan genieten van een concert, evenement, een hapje eten of sporten;
  • informatie op de website van een bedrijf/organisatie voor iedereen duidelijk en makkelijk te vinden is;
  • iedereen zich thuis voelt bij een organisatie, bij een activiteit of in een bedrijf;
  • iedereen gebruik kan maken van de voorzieningen en diensten die worden aangeboden.

Toegankelijkheidsprijs

Ook dit jaar reiken we de Toegankelijkheidsprijs uit. De prijs gaat naar een organisatie, vereniging of inwoner die zich buitengewoon inzet voor toegankelijkheid, bereikbaarheid en/of gebruiksvriendelijkheid. Vooral voor mensen met een fysieke, zintuiglijke, psychische en/of verstandelijke beperking.

Hoe werkt het?

Een jury bepaalt wie de Toegankelijkheidsprijs van 2020 wint. De jury bestaat uit Ufuk Kâhya, de wethouder Welzijn en ervarings- en/of inhoudsdeskundigen. Zij bepalen wie de Toegankelijkheidsprijs 2020 wint. De jury nomineert drie finalisten, die we in het zonnetje zetten met een eervolle vermelding. Uit deze nominaties kiest de jury een of meerdere winnaars. De prijs is een wisseltrofee en een geldbedrag van totaal € 3.000,-. 

Aanmelden

Wij zoeken onzichtbare helden die zorgen dat iedereen mee kan doen. Ook mensen met een beperking. Ook nu we anderhalve meter afstand moeten houden. Is jouw organisatie en kan iedereen er meedoen? Of ken je een organisatie of inwoner die zich buitengewoon inzet voor mensen met een beperking? Meld jezelf of die ander dan aan voor de Toegankelijkheidsprijs 2020. Dit kan van 1 juli tot 15 september via dit digitale formulier. De spelregels en voorwaarden staan in de Regeling Toegankelijkheidsprijs gemeente ’s-Hertogenbosch. Lees deze goed door voordat u iemand aanmeldt.

Winnaar en genomineerden vorig jaar

Vorig jaar ging de Toegankelijkheidsprijs naar Kindcentrum Meerlaer in Rosmalen. Hier spelen en leren kinderen met en zonder beperkingen samen. Zo leren kinderen omgaan met zowel overeenkomsten als verschillen. Dat vergroot de sociale integratie. Bekijk hier de video van het winnende Kindcentrum. De andere twee genomineerden van vorig jaar waren Boxing Boldy en aannemersbedrijf Roy Verstegen uit Nuland. Bekijk hier de video met alle genomineerden van 2019.