Meld jouw held aan voor de Toegankelijkheidsprijs

Wij zoeken helden die zorgen dat iedereen kan meedoen. Ook mensen met een beperking. Ken jij zo’n organisatie of persoon? Meld jouw held dan aan voor de Toegankelijkheidsprijs!

Toegankelijkheidsprijs 

Ieder jaar reiken wij de Toegankelijkheidsprijs uit. De prijs gaat naar een organisatie en inwoner uit ’s-Hertogenbosch. Dit is een held die zich enorm inzet voor toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid voor mensen met een beperking.

Hoe werkt het?

Er zijn dit jaar twee prijscategorieën: personen en organisaties. Een jury kiest voor iedere categorie een winnaar. De prijs is een wisseltrofee en een geldbedrag. We maken de winnaars bekend in de Week van de Toegankelijkheid, op 5 oktober 2021. 

Aanmelden

Klik hieronder om jouw held aan te melden. Dit mag jezelf, een persoon of organisatie uit gemeente ’s-Hertogenbosch zijn. Dit kon tot 30 juni 2021.

Helden van de afgelopen jaren

In de afgelopen jaren zijn er meerdere helden uit ’s-Hertogenbosch genomineerd voor de Toegankelijkheidsprijs. Zo heeft in 2020 personal coach Moustafa Makhlouf uit ’s-Hertogenbosch de Toegankelijkheidsprijs gewonnen. Moustafa traint vol enthousiasme mensen met een beperking. Bekijk de YouTube video van Moustafa. Ook zijn in 2020 Kringloopwinkel Gemini in Rosmalen en BAS Uitzendbureau in Den Bosch genomineerd voor de prijs. Bekijk de YouTube video over deze genomineerden van 2020.

In 2019 ging de Toegankelijkheidsprijs naar Kindcentrum Meerlaer in Rosmalen. Bekijk de YouTube video van het winnende Kindcentrum. De andere genomineerden van 2019 waren Boxing Boldy en aannemersbedrijf Roy Verstegen uit Nuland. Bekijk de YouTube video met alle genomineerden van 2019. 

Samen zorgen we dat iedereen kan meedoen

We willen een toegankelijke gemeente zijn waar iedereen mee telt en mee kan doen ondanks een beperking. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, vrije tijd of waar dan ook.

Als gemeente hebben we hierin een taak, maar we kunnen het niet alleen. Samen kunnen we zorgen dat iedereen onbeperkt kan meedoen. Gelukkig gebeurt er al veel. Met de Toegankelijkheidsprijs willen we de helden die zich hiervoor inzetten laten zien en waarderen.

Wat is toegankelijkheid?

Toegankelijkheid gaat over bereikbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en kunnen meedoen. Dat gaat over meer dan een toegankelijk gebouw voor iemand in een rolstoel. Toegankelijkheid zorgt dat:

  • iedereen kan genieten van een concert, evenement, een hapje eten of sporten;
  • informatie voor iedereen duidelijk en makkelijk te vinden is;
  • iedereen zich thuis voelt bij een organisatie, bij een activiteit of in een bedrijf;
  • iedereen gebruik kan maken van voorzieningen en diensten.

Wat is een beperking?

Er zijn verschillende beperkingen. Het gaat niet alleen om mensen in een rolstoel. Maar ook om slechthorenden, slechtzienden en mensen met een mentale beperking. Zoals autisme of een psychische beperking.

Een beperking kun je niet altijd zien. Bekijk het verhaal van Stephanie in deze YouTube video. Ook is niet iedereen geboren met een beperking. Deze kun je ook later krijgen. Bekijk bijvoorbeeld het verhaal van Paul in deze YouTube video. Mensen met een beperking kunnen ook meedoen in de maatschappij. Net als iedereen. Meedoen op school, werk, bij een vereniging of in de buurt. Bekijk ook het verhaal van Thieu in deze YouTube video.