Toegankelijkheidsprijs

De gemeente ’s-Hertogenbosch reikt ieder jaar de Toegankelijkheidsprijs uit. Hiervoor kan iedereen mensen en organisaties uit onze gemeente aanmelden. Helden die zich enorm inzetten voor toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid voor mensen met een beperking. Bijvoorbeeld de buurvrouw, die elke week hardloopt met iemand met een visuele beperking. Of een bedrijf dat iedereen de kans geeft op een fijne baan die bij je past, ook als je een arbeidsbeperking hebt. Of dat ene festival, dat zorgt dat het volledig toegankelijk is. Ook voor bezoekers met een beperking.

Winnaar 2022: Camiel Derkx

Camiel Derkx is de winnaar van de Toegankelijkheidsprijs 2022 (bekijk de video op YouTube). Hij is de bedenker van ‘Mijn Gehandicapte Broer & Ik’ en maakt heel veel mensen bewust van toegankelijkheid. De rode draad van dit project is de bijzondere band die Camiel heeft met zijn broer Jordy, die een lichamelijke en verstandelijke beperking heeft. De broers bereiken op hun eigen en unieke manier een breed publiek, van jong tot oud. Dat doen ze onder andere met stripboeken, stickers, mokken en exposities.

Ook zijn de broers een hit op Instagram en TikTok. Daar laten ze met positieve feel good berichten zien hoe belangrijk en waardevol het is om naar kansen en mogelijkheden te kijken. Camiel is ook initiatiefnemer van de inclusieve picknicktafel in ’s-Hertogenbosch. Dat is een tafel waaraan mensen in een rolstoel probleemloos in het midden kunnen aanschuiven. Deze werd vorig jaar voor het eerst gebruikt bij Theaterfestival Boulevard, de winnaar van de Toegankelijkheidsprijs in 2021.

Inspirerende finalisten

De andere twee finalisten van de Toegankelijkheidsprijs waren Clasien Henkes en Speeltuin ’t Kwekkeltje. Clasien Henkes is coördinator bij Fietsmaatjes Den Bosch in de Maaspoort. Daar koppelt ze mensen die niet zelfstandig kunnen fietsen aan vrijwilligers op een duofiets. Zelf zit ze ook regelmatig op de duofiets, samen met haar kleinzoon Luuk die het Syndroom van Down heeft. Bij de Rosmalense Speeltuin ’t Kwekkeltje staan inclusief spelen voorop. Daar kunnen kinderen met en zonder beperking goed met elkaar spelen. De speeltuin is hiermee een inspirator voor andere speeltuinen, die komen kijken hoe ’t Kwekkeltje dit mogelijk maakt.

Samen zorgen we dat iedereen kan meedoen

“Ik feliciteer Camiel van harte met het winnen van de Toegankelijkheidsprijs”, zegt wethouder Ufuk Kâhya. “Het is geweldig om te zien hoeveel mensen, van jong tot oud, hij bereikt met dit belangrijke thema. Want hoe meer mensen zich hiervan bewust zijn, hoe dichter we bij een inclusieve samenleving komen. Een samenleving waarin iedereen meedoet en meetelt. Ook de andere twee finalisten zetten zich daar op een hartverwarmende manier voor in. Daar wil ik ze – net als alle anderen die dat doen – heel erg voor bedanken.”

Wat is toegankelijkheid?

Toegankelijkheid gaat over bereikbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en kunnen meedoen. Dat gaat verder dan de toegang en inrichting van gebouwen en openbare ruimte. Toegankelijkheid zorgt dat:

  • iedereen kan genieten van een concert, evenement, een hapje eten of sporten;
  • informatie op de website van een bedrijf/organisatie voor iedereen duidelijk en makkelijk te vinden is;
  • iedereen zich thuis voelt bij een organisatie, bij een activiteit of in een bedrijf;
  • iedereen gebruik kan maken van de voorzieningen en diensten die worden aangeboden.