Toegankelijkheidsprijs

De gemeente ’s-Hertogenbosch reikt ieder jaar de Toegankelijkheidsprijs uit. Hiervoor kan iedereen mensen en organisaties uit onze gemeente aanmelden. Helden die zich enorm inzetten voor toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid voor mensen met een beperking. De genomineerden zijn dit jaar: Cor Unum, Dans en Sparkle, en Simon Kumeling. Bekijk de drie finalisten in de video op YouTube.

Winnaar 2023: Dans en Sparkle

5 oktober was de prijsuitreiking voor de Toegankelijkheidsprijs 2023. Dans en Sparkle mocht de wisseltrofee Haantje de Voorste en een geldbedrag van 3.000 euro in ontvangst nemen. Stichting Dans en Sparkle maakt het mogelijk dat iedereen mee kan dansen en volledig zichzelf kan zijn. Zowel de voorzieningen als de persoonlijke aandacht van de vrijwilligers zijn afgestemd op de behoeften van de jonge dansers. Dit zie je terug aan de stralende gezichten van de kinderen en de blije ouders/verzorgers.

Inspirerende finalisten

De twee andere finalisten, Cor Unum en Simon Kumeling, zetten zich beiden ook buitengewoon in voor toegankelijkheid in de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Al meer dan 70 jaar vinden ze bij keramisch atelier Cor Unum dat iedereen een plekje verdient. Iedereen is er welkom. De taken en werkplek worden persoonlijk afgestemd, zodat iedereen, met of zonder beperking, in zijn kracht wordt gezet. Door op die manier tijd met mensen om te gaan, bloeien ze op en groeien ze in hun mogelijkheden.

Met enorm veel enthousiasme helpt Simon Kumeling mee om de cultuursector in ’s-Hertogenbosch toegankelijker te maken. Zijn autisme en lichte verstandelijke beperking zijn voor hem juist een motivatie om dit te doen. Zijn motto is dan ook: ‘Je bent niet beperkt, je hebt mogelijkheden’.

Samen zorgen we dat iedereen kan meedoen

“Ik feliciteer Dans en Sparkle van harte met het winnen van de Toegankelijkheidsprijs”, zegt Marianne van der Sloot (wethouder gemeente ‘s-Hertogenbosch). “Het is geweldig om te zien dat er zoveel aandacht wordt besteed aan de behoeften van de jonge dansers. Hierdoor draagt de stichting niet alleen bij aan een toegankelijke gemeente, maar ook aan een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet en meetelt. Ook de andere twee finalisten zetten zich daar op een hartverwarmende manier voor in. Daar wil ik ze – net als alle anderen die dat doen – heel erg voor bedanken.”  

Wat is toegankelijkheid?

Toegankelijkheid gaat over bereikbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en kunnen meedoen. Dat gaat verder dan de toegang en inrichting van gebouwen en openbare ruimte. Toegankelijkheid zorgt dat:

  • iedereen kan genieten van een concert, evenement, een hapje eten of sporten;
  • informatie op de website van een bedrijf/organisatie voor iedereen duidelijk en makkelijk te vinden is;
  • iedereen zich thuis voelt bij een organisatie, bij een activiteit of in een bedrijf;
  • iedereen gebruik kan maken van de voorzieningen en diensten die worden aangeboden.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.