Toegankelijkheidsprijs

De gemeente reikt ieder jaar in ’s-Hertogenbosch de Toegankelijkheidsprijs uit. Hiervoor kan iedereen zijn of haar held uit onze gemeente aanmelden. Helden die zorgen dat mensen met een beperking kunnen meedoen in de samenleving, net als iedereen. Ook nu we anderhalve meter afstand moeten houden.

Een toegankelijk 's-Hertogenbosch

We willen een toegankelijke gemeente zijn waar iedereen welkom is en kan meedoen, zodat alle inwoners gelijke kansen hebben en zich geaccepteerd voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. Als gemeente hebben we hierin een taak, maar we kunnen het niet alleen. Daarvoor hebben we iedereen nodig. Gelukkig gebeurt er al veel. Met de Toegankelijkheidsprijs willen we die onzichtbare helden die zich hiervoor inspannen meer zichtbaar maken én waarderen.

Wat is toegankelijkheid?

Toegankelijkheid gaat over bereikbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en kunnen meedoen. Dat gaat verder dan de toegang en inrichting van gebouwen en openbare ruimte. Toegankelijkheid zorgt dat:

  • iedereen kan genieten van een concert, evenement, een hapje eten of sporten;
  • informatie op de website van een bedrijf/organisatie voor iedereen duidelijk en makkelijk te vinden is;
  • iedereen zich thuis voelt bij een organisatie, bij een activiteit of in een bedrijf;
  • iedereen gebruik kan maken van de voorzieningen en diensten die worden aangeboden.

Toegankelijkheidsprijs

Iedereen kon van juli tot midden september helden aanmelden voor de Toegankelijkheidsprijs 2020. Een held is een organisatie, vereniging of inwoner die zich buitengewoon inzet voor toegankelijkheid, bereikbaarheid en/of gebruiksvriendelijkheid. Vooral voor mensen met een fysieke, zintuiglijke, psychische en/of verstandelijke beperking.

Een jury bepaalt wie de Toegankelijkheidsprijs wint. In de Week van de Toegankelijkheid van 5 tot en met 9 oktober maken we bekend wie de winnaar is in 2020. De winnaar wint de wisseltrofee en een geldbedrag van € 3.000,-.

Genomineerden 2020

Wij hebben veel aanmeldingen van helden ontvangen. Uiteindelijk heeft de jury uit alle aanmeldingen drie genomineerden gekozen:

  • Kringloopwinkel Gemini in Rosmalen
  • BAS Uitzendbureau in ’s-Hertogenbosch
  • Personal trainer Moustafa Makhlouf uit ’s-Hertogenbosch

Meer weten over deze genomineerden? Bekijk de Youtube video over de genomineerden van de Toegankelijkheidsprijs 2020.

Winnaar 2020

Personal coach Moustafa Makhlouf uit ’s-Hertogenbosch is de winnaar van de Toegankelijkheidsprijs 2020. Moustafa traint vol enthousiasme mensen met een beperking. Hij probeert echt te begrijpen hoe het is om een beperking te hebben. Zo heeft hij bijvoorbeeld 24 uur een afgeplakte skibril gedragen om te ervaren hoe het is om blind te zijn. Met zijn inlevingsvermorgen helpt hij mensen met een beperking om ook te trainen. Dit doen ze in een reguliere sportschool. Waardoor er contact is met andere sporters. Sporten met een beperking wordt zo normaal. En het wordt zichtbaar wat mensen met een beperking juist wél kunnen. Dat is waarom de jury Moustafa Makhlouf tot winnaar heeft gekozen.

Bekijk de YouTube video over de prijsuitreiking en de winnaar van Toegankelijkheidsprijs 2020.

Helden van vorig vorig jaar

In 2019 ging de Toegankelijkheidsprijs naar Kindcentrum Meerlaer in Rosmalen. Bekijk de video op Youtube van het winnende Kindcentrum. De andere twee genomineerden van vorig jaar waren Boxing Boldy en aannemersbedrijf Roy Verstegen uit Nuland. Bekijk de video met alle genomineerden van 2019.