Toegankelijkheidsprijs

We zoeken onzichtbare helden! Helden die zorgen dat mensen met een beperking kunnen meedoen in de samenleving, net als iedereen.

Ook nu we anderhalve meter afstand moeten houden. Zet jij je hiervoor in? Of ken jij zo’n organisatie of persoon? Meld jezelf of die ander dan aan voor de Toegankelijkheidsprijs!

Toegankelijkheidsprijs 

Ook dit jaar reiken we de Toegankelijkheidsprijs uit. De prijs gaat naar een organisatie, vereniging of inwoner die zich buitengewoon inzet voor toegankelijkheid, bereikbaarheid en/of gebruiksvriendelijkheid. Vooral voor mensen met een fysieke, zintuiglijke, psychische en/of verstandelijke beperking.

Hoe werkt het?

Een jury bepaalt wie de Toegankelijkheidsprijs van 2020 wint. De jury kiest de winnaar uit drie genomineerden. De prijs is een wisseltrofee en een geldbedrag van totaal € 3.000,-.

Aanmelden

Aanmelden voor de Toegankelijkheidsprijs kan van 1 juli tot 15 september. Lees eerst de voorwaarden (pdf) en meld dan jezelf of een ander aan voor de Toegankelijkheidsprijs 2020:

Een toegankelijk 's-Hertogenbosch

We willen een toegankelijke gemeente zijn waar iedereen welkom is en kan meedoen, zodat alle inwoners gelijke kansen hebben en zich geaccepteerd voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. Als gemeente hebben we hierin een taak, maar we kunnen het niet alleen. Daarvoor hebben we iedereen nodig. Gelukkig gebeurt er al veel. Met de Toegankelijkheidsprijs willen we die onzichtbare helden die zich hiervoor inspannen meer zichtbaar maken én waarderen.

Wat is toegankelijkheid?

Toegankelijkheid gaat over bereikbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en kunnen meedoen. Dat gaat verder dan de toegang en inrichting van gebouwen en openbare ruimte. Toegankelijkheid zorgt dat:

  • iedereen kan genieten van een concert, evenement, een hapje eten of sporten;
  • informatie op de website van een bedrijf/organisatie voor iedereen duidelijk en makkelijk te vinden is;
  • iedereen zich thuis voelt bij een organisatie, bij een activiteit of in een bedrijf;
  • iedereen gebruik kan maken van de voorzieningen en diensten die worden aangeboden.

Bossche helden van vorig vorig jaar

Vorig jaar ging de Toegankelijkheidsprijs naar Kindcentrum Meerlaer in Rosmalen. Hier spelen en leren kinderen met en zonder beperkingen samen. Zo leren kinderen omgaan met zowel overeenkomsten als verschillen. Dat vergroot de sociale integratie. Bekijk de video van het winnende Kindcentrum. De andere twee genomineerden van vorig jaar waren Boxing Boldy en aannemersbedrijf Roy Verstegen uit Nuland. Bekijk de video met alle genomineerden van 2019.