Trouwen en partnerschap

U wilt trouwen of u als partners laten registeren? Op deze pagina leest u hoe u dit kunt regelen. Wat geldt voor ‘huwelijk en trouwen’ geldt ook voor ‘geregistreerd partnerschap’.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Op de website van de Rijksoverheid leest u alles over het verschil tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap.

In ’s-Hertogenbosch kunt u op 2 manieren trouwen:

 • Huwelijk zonder ceremonie (inclusief gratis huwelijk)
 • Huwelijk met ceremonie

Huwelijk zonder ceremonie

Een huwelijk zonder ceremonie vindt plaats op het stadskantoor. Dit huwelijk kan gesloten worden van maandag tot en met vrijdag. Elk half uur van 09.00 tot 16.00 uur. Dit kost € 169,60.

Gratis huwelijk

Een huwelijk zonder ceremonie kan ook gratis. Dat kan alleen op dinsdagochtend om 09.00 of 09.30 uur. De wachttijd is vaak 9 maanden.

Voorwaarden huwelijk zonder ceremonie

 • In de trouwkamer is alleen plaats voor de partners, de trouwambtenaar, de getuigen (minimaal 2, maximaal 4) en de fotograaf.
 • Het is niet toegestaan om in de hal van het stadskantoor foto’s en filmopnames te maken.
 • Er zijn geen gereserveerde parkeerplaatsen.
 • U kunt geen muziek afspelen.
 • De trouwambtenaar houdt geen toespraak.
 • De ceremonie duurt in totaal ongeveer 10 minuten.
 • Let op: het is verboden om met rijst, confetti etc. te strooien. Niet alleen in het stadskantoor, maar ook niet bij de ingang of op straat.

Huwelijk met ceremonie

Een huwelijk met ceremonie vindt plaats in de trouwzaal van het stadhuis (pdf). In de trouwzaal op het stadhuis is er plaats voor 50 personen, waarvan 25 zitplaatsen. U kunt ook kiezen voor een aangewezen externe huwelijkslocatie (pdf) of een locatie naar eigen keuze.

Kosten

Dag en tijdLocatiesKosten
Maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 19:00 uurAlle locaties€ 588,05
Zaterdag tussen 09:00 en 19:00 uurStadhuis, Perron 3, Empel€ 988,90
Zaterdag tussen 09:00 en 19:00 uurOverige locaties€ 447,45
Zondag tussen 09:00 en 16:00 uurStadhuis, Perron 3, Empel€ 1.186,10
Zondag tussen 09:00 en 16:00 uurOverige locaties€ 593,05

Als je kiest voor een externe of eigen trouwlocatie kan het zijn dat deze locatie ook kosten in rekening brengt. Je betaalt dan kosten aan de gemeente en aan de verhuurder van de externe of eigen locatie. Informatie over deze extra kosten kun je inwinnen bij de verhuurder. 

Locatie naar eigen keuze

Als u op een locatie naar eigen keuze wilt trouwen, hou dan rekening met de volgende voorwaarden:

 • De locatie is openbaar toegankelijk, goed bereikbaar en heeft faciliteiten, zoals toiletten
 • De locatie is veilig en verstoort de openbare orde niet
 • U hebt toestemming van de eigenaar of beheerder van het terrein
 • U dient het verzoek voor een locatie minimaal zes weken voor de huwelijksdatum in

De kosten zijn € 63,75. Gebruik het formulier Aanwijzen eenmalige trouwlocatie (pdf) om een locatie aan te laten wijzen.

Voorbereiding ceremonie

Zes weken voor de huwelijksdatum neemt de trouwambtenaar contact met u op om de ceremonie voor te bereiden. Liever uw eigen trouwambtenaar? Gebruik het formulier Verzoek tot aanwijzen buitengewoon ambtenaar voor één dag (pdf) om een trouwambtenaar aan te laten wijzen. De kosten hiervoor zijn € 63,75.

Als uw huwelijk op het stadhuis wordt gesloten ontvangt u 3 parkeerkaarten. Hiermee kunt u voor het stadhuis parkeren.

Datum vastleggen

Weet u wanneer en waar u wilt trouwen? Leg dan uw trouwdatum vast bij de gemeente. U kunt uw trouwdatum telefonisch reserveren. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Wilt u naderhand de reservering wijzigen of annuleren? Dan brengen we € 25,35 in rekening.

Melding voorgenomen huwelijk of partnerschap

Als de datum is vastgelegd kunt u melding doen van een voorgenomen huwelijk. Dit kan digitaal of op afspraak bij de gemeente. De periode tussen de melding en het huwelijk moet minimaal 14 dagen zijn. Maximaal is die periode 1 jaar. Dient u deze melding op tijd in als u een ceremonie met toespraak wenst. De trouwambtenaar heeft dan voldoende tijd om uw ceremonie voor te bereiden.

Trouwboekje

In een trouwboekje staan de personalia en huwelijksgegevens van het echtpaar. Ook is er ruimte voor vermelding van de kinderen. Een trouwboekje is niet verplicht. Als u het wilt aanvragen kunt u dat aangeven in de melding voorgenomen huwelijk. Een trouwboekje kost € 38,55. Het opnemen van gezamenlijke kinderen in het trouwboekje kost € 9,95 per kind.

Documenten uit buitenland

Heeft de gemeente gevraagd om documenten uit het buitenland? Maak dan een afspraak via het digitale afsprakenformulier voor het inleveren van akten buitenland. We sturen de documenten na afloop aangetekend naar u op.