Ga naar de inhoud

Trouwen, geregistreerd partnerschap en scheiden

Wilt u trouwen of u als partners laten registeren? Reserveer eerst een datum. Maak daarna een melding van een voorgenomen huwelijk (ondertrouw) of een melding van een voorgenomen partnerschapsregistratie. Doe de melding tenminste 3 weken van tevoren, in de gemeente waar het huwelijk wordt gesloten of waar het partnerschap wordt geregistreerd. Op de website van de Rijksoverheid leest u alles over (het verschil tussen) huwelijk en geregistreerd partnerschap.

Datum vastleggen

Hebt u trouwplannen of plannen voor een geregistreerd partnerschap? Reserveer dan eerst een datum. Bel daarvoor met telefoonnummer (073) 615 51 55. Let op: wilt u na uw reservering toch nog van datum of tijdstip veranderen of annuleren? U betaalt dan 25,- euro extra. 

Melding voorgenomen huwelijk of partnerschap

Is de datum vastgelegd? Doe dan een melding van een voorgenomen huwelijk (ondertrouw) of een melding van een voorgenomen partnerschapsregistratie. Dit kan digitaal (klik op de oranje knop hieronder) of bij de gemeente, op afspraak. Doet u de melding digitaal? Let op: het formulier is maximaal 30 minuten actief. Zorg ervoor dat u onderstaande documenten dus digitaal bij de hand hebt:

 • Van beiden een geldig legitimatiebewijs.
 • Kopieën van paspoort of identiteitskaart van uw getuigen.
 • Als u naar de gemeente komt, de melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap (zie pdf-formulieren onderaan deze pagina bij 'Downloads').
 • Soms is extra informatie nodig. Bijvoorbeeld als u in het buitenland bent geboren, in het buitenland bent gescheiden of vanuit het buitenland naar Nederland verhuist. Neem in zo’n geval eerst telefonisch contact op via (073) 615 51 55.

Let op: voor het maken van de melding MOET u een datum en  tijdstip hebben gereserveerd.

Overige informatie

Wanneer uw melding van een voorgenomen huwelijk of voorgenomen partnerschapsregistratie is ontvangen, dan sturen wij uw dossier door naar de ambtenaar die de ceremonie leidt. Enkele weken voor de huwelijksvoltrekking (of partnerschapsregistratie) neemt hij/zij contact met u op om de ceremonie voor te bereiden. Let op: dit geldt niet voor de gratis huwelijken/registraties en die van € 159,15. Deze zijn zonder ceremonie.

U kunt nu al kiezen welke achternaam u wilt dragen na de plechtigheid. Dit geldt voor beiden. U kunt op de pagina Naamgebruik en naamwijziging alvast het digitale formulier invullen.

Heeft de gemeente u gevraagd om documenten? Maak dan een afspraak voor het inleveren van akten buitenland.

Heeft u documenten ingeleverd en hebt u bericht gekregen van de gemeente dat u de documenten kunt ophalen? Maak dan een afspraak voor het ophalen van akten buitenland.

Kosten 2019

De kosten voor uw huwelijk of partnerschapsregistratie in de gemeente 's-Hertogenbosch zijn afhankelijk van de plaats en het tijdstip waarvoor u kiest: 

 • Maandag t/m donderdag (alle locaties), 9:00 - 19:00 uur: € 479,55*
 • Vrijdag (alle locaties), 9.00 - 19.00 uur: € 644,55*
 • Dinsdag (Stadskantoor), 9.00 - 9.30 uur: gratis**.
 • Maandag t/m vrijdag (Stadskantoor), 9:00 - 16:00 uur: € 159,15**
 • Zaterdag (Stadhuis, Perron-3 of Empel), 9:00 - 19:00 uur: € 928,15)
 • Zaterdag op overige locaties, 9:00 - 19:00 uur: € 419,95*
 • Zondag (Stadhuis, Perron-3 of Empel), 9:00 - 16:00 uur: € 1.113,25
 • Zondag op overige locaties (behalve Zwanenbroedershuis), 9:00 - 16:00 uur: € 556,60*

* Wilt u trouwen of uw partnerschap laten registreren op één van de externe locaties? Dan betaalt u naast de bovenstaande kosten ook kosten aan de locatie. Informeer bij die locatie naar de kosten.

** Zonder ceremonie.

Overige kosten (optioneel):

 • Trouw- of partnerschapsboekje: € 36,20 (bijschrijving kinderen € 9,30 per kind).

Locaties

In de gemeente ’s-Hertogenbosch kunt u trouwen of u als partners laten registeren op de volgende locaties:

Er zijn ook een paar externe trouwlocaties aangewezen:

U bent niet verplicht om te trouwen/een partnerschap te laten registreren in uw woonplaats. U kunt in elke Nederlandse gemeente trouwen.

Omzetten partnerschap in huwelijk

Het omzetten van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk kan in iedere gemeente. De omzetting kost € 87,45 (aan de balie) en € 159,15 in de trouwkamer en gebeurt standaard zonder ceremonie. Er zijn ook geen getuigen aanwezig. Let op: er zijn verschillende regels voor een omzetting. Bel daarom altijd eerst met de afdeling Publieke Dienstverlening: (073) 615 51 55. Ook voor het maken van een afspraak.

Wilt u een ceremonie? Dan gelden de ceremoniekosten zoals hierboven weergegeven. Ook dan belt u van tevoren met Publieke Dienstverlening.

Meenemen

 • Van beiden een geldig legitimatiebewijs.
 • Afschrift van de akte van het geregistreerd partnerschap als u deze in een andere plaats hebt gesloten. In die plaats vraagt u de akte aan.

Scheiden

Een scheiding regelt u via de rechtbank. In de toekomst kunnen echtparen hun echtscheiding zelf regelen via de ambtenaar van de burgerlijke stand, als ze het onderling eens zijn en geen minderjarige kinderen hebben.