Uitlegvideo’s WOZ-waarde

Wil je weten wat de WOZ-waarde is? Hoe deze wordt bepaald en kan dalen of stijgen? En wat dan de waardepeildatum is? Op deze pagina vind je meer informatie hierover.

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde, wat is dat eigenlijk? Dat is de marktwaarde van je woning. Die wordt bepaald door te kijken naar de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in jouw buurt. Ook kenmerken van je eigen woning zijn daarbij van belang. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het type woning, de grootte, de hoeveelheid grond, de locatie, het bouwjaar en het onderhoud. In het taxatieverslag kun je lezen met welke huizen jouw woning is vergeleken.

Wat is de waardepeildatum?

De WOZ-waarde is het bedrag dat jouw woning waard is wanneer je het verkoopt op de waardepeildatum. Op de wat? Juist ja, de waardepeildatum. Dat is de datum waarop de marktwaarde van jouw woning wordt bepaald. Dat gebeurt altijd op 1 januari voorafgaand aan het jaar waar de belastingaanslag over gaat. Deze datum ligt dus in het verleden. Want alleen dan is er genoeg tijd om de verkoopprijzen van alle woningen goed te onderzoeken en ze te gebruiken voor het bepalen van de WOZ-waarde.

Wat hebben de WOZ-waarde, het tarief en de OZB met elkaar te maken?

Als je een huis bezit dan moet je Onroerendezaakbelasting betalen. Dat is de OZB. Voor het bepalen van de OZB zijn twee dingen belangrijk. De WOZ-waarde en het tarief. De gemeente stelt het tarief elk jaar opnieuw vast. Zo kan rekening worden gehouden met veranderingen in de WOZ-waarde. Als de WOZ-waarde stijgt, dan kan de gemeente het tarief verlagen, of andersom. Dit bepaalt het bedrag dat jij als belastingbetaler moet betalen.

Waardoor kan de WOZ-waarde stijgen of dalen?

De WOZ-waarde van jouw woning wordt ieder jaar opnieuw bepaald. Zo kan het zijn dat de waarde het ene jaar stijgt en het andere jaar misschien juist iets daalt. En dat komt doordat er wordt gekeken naar de huizenprijzen rond de waardepeildatum. Als de prijzen fors zijn gestegen dan stijgt ook de WOZ-waarde. Is de huizenmarkt minder gunstig rond de waardepeildatum dan wordt ook de WOZ-waarde minder.

Contactformulier

Vind je de WOZ-waarde niet juist of heb je vragen over de waarde? Wij bespreken dit graag met je. Vul hiervoor het contactformulier in. Een van onze taxateurs neemt dan binnen 4 weken contact met je op. De taxateur beantwoordt jouw vragen en blijkt de waarde onjuist, dan past hij/zij deze aan.

Kunnen wij je op die manier niet helpen? Dan kun je alsnog bezwaar maken. Op jouw verzoek zetten we het contactformulier eenvoudig om naar een formeel bezwaar of je dient zelf een bezwaarschrift in.

Let op! Je kunt het contactformulier alleen gebruiken tijdens de eerste 6 weken na ontvangst van de aanslag. Voor de aanslagen die wij eind februari hebben verstuurd, is deze periode van 6 weken voorbij. Het formulier is daarom nu niet beschikbaar.

Contactformulier niet beschikbaar

 

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.