Informatieverzoek of Woo-verzoek

We maken zelf al veel informatie openbaar over ons beleid en uitvoering. Bekijk daarom eerst de website van Overheid.nl en onze startpagina of u de informatie die u zoekt daar kunt vinden.

Kunt u de informatie niet vinden? Dan kunt u een informatieverzoek doen of een Woo-verzoek. Wat het verschil is wordt hieronder uitgelegd. Mocht u naar aanleiding van het onderstaande nog vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen via ons algemene telefoonnummer (073) 615 51 55.

Informatieverzoek

Een informatieverzoek doet u als u informatie wilt die alleen voor uzelf belangrijk is. Of u heeft bepaalde vragen aan de gemeente waarop u graag een antwoord wil. De informatie die we u geven maken we niet openbaar. U kunt een informatieverzoek doen via de kanalen van de gemeente, of, indien er al een contactpersoon bekend is bij u, bij die contactpersoon.

Woo-verzoek

De wet open overheid (Woo) is bedoeld om de overheid transparanter te maken. Een Woo-verzoek doet u als u wilt dat de informatie openbaar wordt gemaakt voor iedereen. Een dergelijk verzoek kan alleen worden ingediend voor het openbaar maken van informatie die is neergelegd in bestaande documenten. U kunt dus geen Woo-verzoek indienen voor het beantwoorden van vragen of het genereren van nieuwe documenten. Wanneer u een Woo-verzoek doet moeten wij in principe binnen vier weken een besluit nemen op dit verzoek. Wij kunnen deze termijn met twee weken verlengen.

U kunt een Woo-verzoek digitaal indienen via onderstaande knop of per post. U kunt dus geen Woo-verzoek indienen via e-mail of andere digitale wegen.

Indienen Woo-verzoek

Een Woo-verzoek kunt u ook per brief indienen. Stuur uw verzoek naar:

Gemeente ’s-Hertogenbosch
Postbus 12345
5200 GZ ’s-Hertogenbosch

  • Vergeet niet een postzegel op de envelop te plakken.
  • Schrijf bovenaan uw brief: Ik wil een Woo-verzoek doen.
  • Vermeld uw contactgegevens, inclusief telefoonnummer.
  • Vertel duidelijk over welk onderwerp u informatie openbaar gemaakt wil hebben of om welke specifieke documenten het gaat. Vertel ook over welke periode het gaat.

Niet alles is openbaar

De informatie die u opvraagt via een Woo-verzoek wordt openbaar voor eenieder. Alleen in bijzondere situaties krijgt u als enige de informatie.

De Wet open overheid (Woo) bepaalt welke informatie we niet openbaar mogen maken, bijvoorbeeld: bijzondere persoonsgegevens zoals over gezondheid of seksuele geaardheid, en documenten met persoonlijke beleidsopvattingen. Sommige informatie mogen we alleen voor een deel openbaar maken. In die gevallen maken we delen van documenten onleesbaar/zwart. Door deze wettelijke bepalingen kan het gebeuren dat we uw Woo-verzoek helemaal of voor een deel afwijzen. Dat vertellen we u in het Woo-besluit dat u van ons krijgt.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.