Herdenking slavernijverleden in Den Bosch

Er worden in Den Bosch verschillende activiteiten georganiseerd om de slavernij te herdenken. Houd deze pagina in de gaten voor het actuele overzicht. Organiseert u ook een activiteit? Laat het ons weten via het digitaal contactformulier.

Den Bosch herdenkt de afschaffing van de slavernij

Collage met een sfeerimpressie van de herdenkingsbijeenkomst afschaffing slavernij

Op 1 juli 2023 herdachten we op het Stadhuis samen de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden.

Indrukwekkender dan verwacht, mooier dan gehoopt en kleurrijker dan onze stoutste dromen. Zo’n 160 Bosschenaren namen deel aan de eerste editie van Keti Koti op het Stadhuis, de Bossche start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Vanzelfsprekend wordt al langer aandacht besteed aan Keti Koti, wat ‘ketenen verbroken’ betekent in het Surinaams. Bosschenaren met een Surinaamse of Caraïbische achtergrond en directe betrokkenheid voelen met het slavernijverleden hebben hun eigen manier en moment om stil te staan bij dit pijnlijke en beladen deel van onze geschiedenis.

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij echt is geëindigd, daarom is voor het eerst een adviescommissie Herdenking Slavernij Den Bosch betrokken om samen met de gemeente vorm te geven aan Keti Koti. Zij hebben een zeer gedenkwaardige herdenking georganiseerd voor al die Bosschenaren die zich betrokken voelen bij dit onderwerp.

De bijeenkomst werd geopend met een traditioneel plengoffer door Ottie Banjo. En verschillende sprekers, zoals kunstenares Yvonne Lichtveld en minister Conny Helder, benadrukten in hun toespraak het belang van kennis over het slavernijverleden, juist voor de jeugd. Natuurlijk was er ook Surinaamse en Antilliaanse muziek en werd de aanwezigen heri heri geserveerd, het traditionele gerecht dat op de plantages werd gegeten. Burgermeester Mikkers sprak de wens uit nieuwsgierig te blijven en met elkaar het gesprek en de verbinding aan te blijven gaan.

Wethouder Kâhya van Inclusie gaf aan: “We zien de herdenking en de viering van Keti Koti als een belangrijke stap om meer mensen bewust te maken van een geschiedenis waar nog zoveel over onbekend is. We nodigen iedereen uit om zich te verdiepen en mee te denken over hoe we in de toekomst op een goede manier aandacht aan kunnen blijven geven aan het slavernijverleden.”

Meer informatie

Heeft u vragen over deze bijeenkomst of over het onderwerp zelf? Neem contact op via het digitaal contactformulier.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.