Hulp bij het huishouden

Het is fijn als u zoveel mogelijk in huis zelf kunt blijven doen. Maar soms lukt dit niet door ziekte of een (tijdelijk) probleem. Zoals het schoonhouden van uw woning of ander huishoudelijk werk. Vaak lukt het dan met hulp van familie, vrienden of kennissen. De gemeente kan ook samen met u naar een oplossing kijken. Soms betekent dit dat de gemeente u helpt zelf iets te veranderen in uw situatie. In andere gevallen biedt de gemeente u een helpende hand.

Langere wachttijden door personeelstekort. We vragen uw begrip hiervoor

Er is momenteel een groot tekort aan personeel in zorg en welzijn en de vraag naar huishoudelijke hulp stijgt. Hierdoor is de wachttijd voor huishoudelijke hulp langer. En het kan zijn dat het tijdelijk niet lukt om uw huis schoon te houden.

Heeft u nu een particuliere hulp, die u gemakkelijk zelf kunt betalen? Dan vragen we u vriendelijk om gebruik te blijven maken van uw huidige hulp. Zo worden inwoners met een acute vraag of die geen hulp kunnen betalen sneller geholpen.

Stap 1: Hulp van uw omgeving

Als het niet meer zelf lukt om het huis schoon te houden, kan het als een drempel voelen om hulp te vragen. Toch kan het u juist heel veel zorgen schelen, als u om hulp vraagt. Vraag dus wel hulp. Aan uw gezinsleden en aan uw eigen omgeving.  Soms helpt het al om huishoudelijke taken anders te organiseren. Bijvoorbeeld door het huis anders in te richten of door het kopen van handige hulpmiddelen.

Stap 2: Particuliere hulp in het huishouden

Ga op zoek naar iemand die tegen een vergoeding de huishoudelijke taken doet. U kunt daarbij ook denken aan een professionele zorgverlener. Informeer bij een paar zorgaanbieders die u kent. Zij bieden vaak ook particuliere hulp aan tegen een redelijk tarief. Kijk op de website van Koo voor tips.

Stap 3: advies en hulp van de gemeente

Komt u er toch niet uit om hulp te vinden bij het huishouden? En zijn de mogelijkheden hierboven voor u geen oplossing? Bel dan met Koo (073) 206 88 88 of kijk op de website van Koo. Een medewerker adviseert u over de mogelijkheden. U komt misschien in aanmerking voor huishoudelijke hulp via de gemeente. Zij helpen u verder (ook met een eventuele aanvraag voor huishoudelijke hulp) na een intake.

Proeftuinen huishoudelijke hulp: Naar toekomstbestendige hulp thuis

De vraag naar huishoudelijke hulp is veel groter dan de nu beschikbare hulp. Veel inwoners die ondersteuning thuis nodig hebben, wachten lang op hulp. Dit vindt de gemeente ’s-Hertogenbosch onwenselijk. Daarom proberen we verschillende dingen uit in ‘proeftuinen’. Helpt u mee om samen te komen tot nieuwe oplossingen?

Wat houdt de proeftuin in?

Komt u in aanmerking voor huishoudelijke hulp via de gemeente? Dan vraagt een medewerker van Koo of u wilt deelnemen aan de proeftuinen. Ook een medewerker van de gemeente praat mogelijk samen met u over uw deelname aan proeftuinen. Deelname aan de proeftuinen is vrijwillig. U bepaalt altijd zelf of u wilt meewerken. Bij de proeftuinen krijgt u 1x per twee weken huishoudelijke hulp, behalve als uw situatie om een andere inzet vraagt.

Proeftuin 1

Bent u (en uw huisgenoot) tussen de 75 en 85 jaar en doet u een nieuwe melding voor huishoudelijke hulp? Dan kunt u deelnemen aan deze proeftuin. In plaats van een versnelde beoordeling doen we in deze proeftuin uitgebreid onderzoek naar uw hulpvraag. We stellen samen nauwkeurig vast welke hulp het beste past bij uw hulpvraag. Doet u mee aan deze proeftuin? Dan krijgt u mogelijk uw eigen bijdrage terug. Het gaat dan om de eigen bijdrage die u de eerste 6 maanden betaalt nadat de hulp is gestart.

Proeftuin 2

Deze proeftuin geldt voor inwoners jonger dan 75 jaar. Schatten we in dat u nog kunt ontwikkelen in wat u kan in en om huis? Dan is deze proeftuin interessant voor u. Een fysiotherapeut en ergotherapeut helpt u een aantal weken met deze ontwikkeling. Want hoe fijn is het als u weer meer zelf kunt doen ook in uw huishouden. Tijdens deze periode krijgt u geen huishoudelijke hulp.  Als u na inzet van de fysiotherapeut en ergotherapeut toch huishoudelijk hulp nodig hebt, dan verliest u geen wachttijd van de wachtlijst bij onze aanbieders. Het besluit of u in aanmerking komt voor huishoudelijke hulp duurt in deze proeftuin (mogelijk) langer.

Hebt u hulp of advies nodig?

Komt u er toch niet uit om hulp te vinden bij het huishouden? En zijn de mogelijkheden hierboven voor u geen oplossing? Kijk op de website van Koo. Een medewerker adviseert u over de mogelijkheden.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.