Varen en suppen

Ga je varen of suppen in ’s-Hertogenbosch? Dan is het goed om te weten waar je rekening mee moet houden. Er gelden regels voor varen en afmeren, zodat iedereen prettig en veilig kan genieten van het water.

Belangrijkste vaarregels

  • Houd rechts (stuurboord) bij het varen.
  • Houd rekening met anderen: draai geen muziek en maak geen onnodig lawaai.
  • Gebruik geen alcohol of drugs als je de boot bestuurt. Je bent een verkeersdeelnemer.
  • Is jouw boot korter dan 20 meter? Geef dan voorrang aan boten die langer zijn.
  • Vaar niet harder dan 5 km/u. Er is een uitzondering tussen Sluis Engelen en de Ertveldplas. Hier geldt een maximumsnelheid van 9 km/u.
  • Heeft jouw boot een lengte van 15 meter of meer of kan deze harder dan 20 km/u? Dan heb je een vaarbewijs en een registratiekenteken nodig.

Niet varen op de Binnendieze

Het zelf varen of suppen op de Binnendieze is niet toegestaan. De vaarroute is smal, vaak donker en vol bochten. Wat kan leiden tot gevaarlijke situaties, vooral tussen suppers en boten. Bovendien willen we ons erfgoed beschermen. De Binnendieze is een uniek stukje van onze stad, waarvan een groot deel ondergronds is. Toch varen op de Binnendieze? Ga mee met een vaartocht van Kring Vrienden.

Afmeren: wat mag wel en niet?

  • Maak de boot vast aan haalkommen, bolders of ringen.
  • Maak de boot niet vast aan bomen, brugleuningen, verkeersmeubilair, verkeersborden, lantaarnpalen of fietsrekken.
  • Meer niet af op plekken waar dit verboden is, zoals onder bruggen. Dit wordt op sommige plekken aangegeven met een bord.
  • Leg de boot niet aan de doorgaande vaarweg waar geen afmeervoorzieningen zijn.
  • Blokkeer geen trappen of touwen voor drenkelingen. Deze moeten vrij blijven, zodat mensen uit het water kunnen komen.

Bekijk ook de infographic (pdf) over de gedragsregels recreanten openbaar water gemeente ’s-Hertogenbosch. Daarnaast gelden in ’s-Hertogenbosch de basisregels voor het varen op de Nederlandse vaarwegen, zoals die staan beschreven in de vaarbewaarkaart (pdf).

Bedientijden bruggen en sluizen

Houd bij het varen rekening met de bedientijden van bruggen en sluizen. Bekijk de actuele bedientijden in het uitklapvenster hieronder.

Aanlegplaatsen voor boten

Kom je met de boot naar ’s-Hertogenbosch en ben je op zoek naar een ligplaats om te overnachten? Je kunt terecht bij de volgende watersportverenigingen en passantenhavens. Houd er rekening mee dat er haven- en liggeld van toepassing kan zijn.

Haven- en liggeld

Het haven- en liggeld varieert per locatie en het type ligplaats. Informeer bij de desbetreffende watersportvereniging of haven voor de actuele tarieven en voorwaarden. De regels betreffende de heffing en invordering van haven- en liggeld staan op de website van Overheid.nl.

Bekijk de interactieve kaart met bruggen, sluizen, aanlegplaatsen en watersportverenigingen.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.